Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kaliňák odstúpil aj na nátlak Bruselu, tvrdí Štefanec: Je to len prvý krok

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Výzva predsedu Európskej ľudovej strany v Európskom parlamente Manfreda Webera spolu s tlakom občanov prispela k tomu, že Robert Kaliňák sa dnes vzdal funkcie ministra vnútra. Tvrdí to vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec.

"Považujeme to však len za prvý krok k náprave všetkých zlyhaní a k vyšetreniu káuz, ktorými sa Ján Kuciak zaoberal," uvádza sa jeho v stanovisku. Predseda Európskej ľudovej strany v Európskom parlamente podľa Štefanca jasne vyjadril svoj názor na situáciu, ktorá na Slovensku vznikla po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Urobil to taktiež na základe zistení a záverov misie poslancov Európskeho parlamentu, ktorá na konci minulého týždňa navštívila Slovenskú republiku.

Štefanec dodáva, že slovenská delegácia pri Európskej ľudovej strane ďakuje občanom Slovenskej republiky, ktorí v piatok na rôznych miestach doma aj v zahraničí vyjadrili svoj jasný postoj. Ich úsilie a vytrvalosť začínajú prinášať ovocie. Zároveň verí, že brutálna vražda dvoch mladých ľudí bude objasnená v čo najkratšom čase. “Sme presvedčení, že podmienkou ich objektívneho a dôkladného vyšetrenia je odchod nielen ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ale aj ďalších nominantov strany Smer-SD z riadiacich funkcií v štáte, v Policajnom zbore a v ostatných bezpečnostných orgánoch,“ uvádza v stanovisku na záver.

Minister vnútra Robert Kaliňák sa dnes vzdal funkcie. Na rokovaní medzi predsedami Mosta-Híd Bélom Bugárom a Smeru-SD Robertom Ficom v sobotu Fico nesúhlasil s okamžitým odchodom Kaliňáka. Po explicitnej požiadavke predstaviteľov Mosta-Híd a v záujme upokojenia situácie pred Republikovou radou Mosta-Híd sa však minister vnútra rozhodol odstúpiť. Podľa informácií agentúry SITA by Kaliňáka vo funkcii mala nahradiť súčasná štátna tajomníčka rezortu Denisa Saková.

 

 

Viac o téme: Robert KaliňákIvan Štefanec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu