Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovinský premiér Cerar ohlásil rezignáciu: Môže za to rozhodnutie súdu

Miro Cerar
Miro Cerar (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic, File)

ĽUBĽANA - Slovinský premiér Miro Cerar v stredu neskoro večer oznámil, že odstupuje zo svojej funkcie. K tomuto kroku dospel iba niekoľko hodín po tom, ako tamojší najvyšší súd anuloval výsledky vlaňajšieho referenda o kľúčovom železničnom projekte. Súd zároveň nariadil nové hlasovanie.

Cerar tiež uviedol, že svoju rezignáciu už poslal parlamentu a prezidenta Boruta Pahora o svojom rozhodnutí upovedomí vo štvrtok. Podľa agentúry AP zo vzniknutej situácie vyplýva, že parlamentné voľby v Slovinsku, ktoré sú naplánované na začiatok júna, sa pravdepodobne uskutočnia o niekoľko týždňov skôr.

"Učinil som rozhodnutie, aké by mal v takejto situácii spraviť každý dôveryhodný politik. Vy občania budete mať vo voľbách šancu posúdiť medzi správnym a nesprávnym, ako aj to, kto si zaslúži vašu podporu," vyhlásil Cerar. Dodal, že už má dosť obštrukcií zo strany koaličných partnerov aj nátlaku odborov.

Cerar (54) zároveň vyzdvihol výsledky svojej stredoľavicovej vlády. "Počas môjho mandátu sa ukončila hospodárska kríza. Slovinsko má stabilizovaný ekonomický rast, tretí najsilnejší v Európskej únii. Máme tiež najnižšiu mieru nezamestnanosti od roku 2009," povedal. Termín nového referenda nie je zatiaľ známy. Slovinský najvyšší súd v stredu rozhodol, že vládna podpora daného projektu počas kampane pred referendom bola jednostranná a mohla ovplyvniť výsledok plebiscitu.

V septembrovom referende voliči odobrili plán vlády na výstavbu 27-kilometrového úseku železnice medzi pobrežným mestom Koper a významným dopravným uzlom Divača neďaleko talianskych hraníc v hodnote jednej miliardy eur. Išlo o najväčší investičný program Cerarovej vlády, uvádza agentúra Reuters. Odchádzajúci premiér zakončil, že predmetný železničný projekt "má strategický význam pre rozvoj Slovinska" a vyjadril ľútosť nad tým, že túto prospešnú víziu "niektorí ohrozujú".

Viac o téme: DemisiaSlovinskoMiro Cerar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu