Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Reportéri bez hraníc vyzvali na stretnutí Fica, aby sa ospravedlnil novinárom: Reakcia premiéra

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

BRATISLAVA - Generálny tajomník medzinárodnej mimovládnej organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) Christophe Deloire vyzval v piatok na stretnutí v Bratislave slovenského premiéra Roberta Fica, aby sa ospravedlnil za urážanie novinárov. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Deloire na stretnutí s Ficom na Úrade vlády SR odsúdil "hroznú atmosféru, ktorú voči novinárom" vytvárajú lídri vlád v Maďarsku, Poľsku, Českej republike a na Slovensku. Fico je známy svojimi početnými slovnými útokmi proti médiám, dodala agentúra AP.

Deloire uviedol, že zaznamenal snahu vlády vyšetriť vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej, ktorých zastrelili minulý týždeň v ich dome. Šéf RSF Deloire však dodal: "Predsa len si myslíme, že by ste mali vyjadriť ľútosť a ospravedlniť sa za urážky voči novinárom pri viacerých príležitostiach."

Kuciak vo svojom poslednom, nedokončenom článku písal o aktivitách členov talianskej mafie na Slovensku a ich prepojení so štátnymi predstaviteľmi blízkymi Ficovi. Deloire vyhlásil, že Ficovou povinnosťou je "zaistiť, aby justičný systém mohol usvedčiť (Kuciakových) vrahov, a jeho povinnosťou je aj chrániť novinárov, ktorí vyšetrujú daňové podvody a korupciu".

Premiér: Odmieta, žeby padla výzva na jeho ospravedlnenie sa novinárom

Premiér Robert Fico (Smer-SD) odmietol tvrdenia, žeby na piatkovom stretnutí v Bratislave s predstaviteľmi zahraničných organizácií odznela výzva na jeho ospravedlnenie sa novinárom. Reagoval tak medializované informácie, podľa ktorých ho na ospravedlnenie sa za výroky z minulosti na adresu novinárov vyzval generálny tajomník medzinárodnej mimovládnej organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) Christophe Deloire.

Rokovanie sa podľa tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR týkalo informácií o krokoch príslušných orgánov s cieľom objasniť dvojnásobnú vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. "Zároveň predseda vlády SR požiadal novinárske organizácie o akúkoľvek pomoc pri spoločnom úsilí vypátrať páchateľov," uviedol tlačový odbor s tým, že premiér pritom ocenil konštruktívny dialóg. 

Viac o téme: NovináriUrážanieRobert FicoReportéri bez hraníc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu