Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Premiér vidí potenciál ekonomiky v cestovnom ruchu: Nevyhnutné sú ale systémové opatrenia

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Zväz cestovného ruchu SR (ZCR) vníma pozitívne vyhlásenia predsedu vlády Roberta Fica o tom, že potenciál slovenskej ekonomiky vidí v rozvoji cestovného ruchu. Cestovný ruch je totiž podľa zväzu ideálnym odvetvím pre ďalší rozvoj slovenskej ekonomiky, keďže na seba viaže ďalšie služby.

Subjekty cestovného ruchu združené v ZCR vítajú opatrenia na podporu dopytu, pričom vhodnými nástrojmi môžu byť dovolenkové poukážky, podpora žiakov pre lyžiarske kurzy, školy v prírode, či tzv. zdravotný turizmus. Informoval o tom vo štvrtok ZCR.

"Druhou skupinou, ktorú však nevyhnutne potrebujeme pre rozvoj cestovného ruchu, sú systémové opatrenia zamerané na ponuku. Naše služby ponúkame v prostredí vysokej konkurencie a sme tlačení do skvalitňovania služieb i budovania doplnkových služieb a infraštruktúry," uviedol prezident ZCR Marek Harbuľák. "Pozitívne príklady z iných krajín potvrdzujú, že zníženie daňového zaťaženia na vybrané služby cestovného ruchu dokáže v krátkodobom období zabezpečiť zvýšenú mieru investícií, rast miezd, či vytváranie nových pracovných príležitostí,“ poznamenal.

Tržby z cestovného ruchu dosiahli v roku 2016 viac ako 5 mld. eur a vzhľadom na pozitívny vývoj počtu návštevníkov sa očakáva, že v roku 2017 boli ešte vyššie. Napriek rastu počtu návštevníkov a tržieb, tak ako je to v celej Európe, má SR podľa zväzu v porovnaní so susednými, ale aj inými európskymi krajinami veľké rezervy. "Ide predovšetkým o celoročné vyťaženie kapacít našich zariadení, nedostatok investícií pre ďalší rozvoj a znižujúcu sa konkurencieschopnosť. Určite hlavnou príčinou, prečo len polovica Slovákov využíva služby cestovného ruchu, sú financie," upozornil Harbuľák.

Z pohľadu zamestnávateľov v cestovnom ruchu chýbajú prostriedky na investície a rozvoj, pričom dôvodom je najmä vysoká sadzba dane z pridanej hodnoty. Až 25 krajín Európskej únie podľa ZCR uplatňuje zníženú sadzbu na vybrané služby cestovného ruchu, pretože tento nástroj zabezpečí vyššie investície do modernizácie zariadení, zvyšovanie zamestnanosti a rast miezd. Pozitíva takéhoto zníženia sú viditeľné vo viacerých krajinách, kde takéto opatrenia prijali.

Podľa ZCR je potrebná aj systematická a dlhodobá prezentácia a propagácia Slovenska v zahraničí. Priestor na zlepšenie vidí hlavne v on-line komunikácii, propagácii, pri koordinácii a manažovaní jednotlivých aktivít. Chýba inštitúcia, ktorá by zastrešovala tieto aktivity a reprezentovala Slovensko navonok, s adekvátnym rozpočtom.

ZCR chce byť nápomocný pri navrhovaní efektívnych nástrojov na rozvoj cestovného ruchu. Najmä v situácii, keď sa toto odvetvie konečne z okraja záujmu štátu presúva do jeho pozornosti. Cestovný ruch je podľa ZCR vo všetkých vyspelých krajinách Európy dlhodobo vnímaný ako perspektívna oblasť ekonomiky, ktorá dokáže vytvárať nové pracovné príležitosti aj v krízových rokoch, najmä pre mladých ľudí a tých, ktorí sa len ťažko uplatňujú na pracovnom trhu.

"Odvetvie cestovného ruchu na Slovensku v súčasnosti dáva prácu viac ako 160 tisíc zamestnancom, pričom služby poskytujú tisíce, predovšetkým malých a stredných podnikov. Je všeobecne známe, že jedno pracovné miesto vytvorené v cestovnom ruchu vytvorí ďalšie dve pracovné miesta v nadväzujúcich odvetviach," uviedol ZCR. Aby mohol byť cestovný ruch naozaj nosným odvetvím ďalšieho rozvoja ekonomiky Slovenska, je podľa ZCR potrebné prijať čo najskôr viaceré opatrenia. Nie všetky opatrenia si vyžadujú financovanie, no tie, ktoré to vyžadujú, sú investíciou, ktorá sa efektívne zhodnotí už v krátkodobom horizonte.

Viac o téme: EkonomikaCestovný ruchPotenciálBratislavaRobert FicoZväz cestovného ruchu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu