Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fedor: Koalícia je bližšie k posilneniu nezávislosti polície a jej inšpekcie

Martin Fedor
Martin Fedor (Zdroj: SITA/Ivan Kopčáni)

BRATISLAVA - Koalícia je bližšie k dohode o zmenách, ktoré by mali posilniť nezávislosť polície a policajnej inšpekcie. Policajného prezidenta už možno nebude menovať minister vnútra, ale vláda po verejnom vypočutí v parlamentnom výbore. Zmeny zrejme čakajú aj samotnú policajnú inšpekciu. O návrhoch zmien má koalícia rokovať, minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) už návrh poslal. Potvrdil to poslanec Národnej rady SR z klubu Mosta-Híd Martin Fedor.

„Som rád, že sa ľady pohli a po našom oznámení tlačovej konferencie k tejto téme poslal minister Kaliňák návrh. Jeho konkrétny návrh bude predmetom diskusie a predpokladám, že sa k tomu v najbližšej dobe vyjadríme,“ uviedol Fedor. Pripomenul, že v programovom vyhlásení sa vláda zaviazala hľadať model, ktorý by posilnil nezávislosť policajnej inšpekcie. V polčase vládnutia je podľa Fedora čas dostať túto tému na stôl.

Poukázal aj na rokovania na expertnej úrovni, na ktorých sa zúčastňovala aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) a ktoré priniesli podľa Fedora niektoré návrhy. Za najdôležitejšie označil zmenu spôsobu menovania a odvolávanie policajného prezidenta a tiež zmeny vo fungovaní policajnej inšpekcie. „Podľa mojich informácií sa dohodli na tom, že policajný prezident nebude tak závislý na ministrovi vnútra ako dnes. Mechanizmus jeho menovania a odvolávania bude komplikovanejší a z toho bude vychádzať jeho silné postavenie,“ povedal Fedor.

Návrh podľa jeho slov by mal spočívať v tom, že po výberovom konaní predloží minister vnútra návrh na menovanie policajného prezidenta vláde. Kandidáta by mal verejne vypočuť parlamentný branno-bezpečnostný výbor. Schvaľovať by ho mala vláda. „Mali by byť tiež vymedzené dôvody pre odvolanie policajného prezidenta,“ doplnil s tým, že policajný prezident by mal byť menovaný len na istý počet rokov.

Zmeniť by sa mal aj koncept policajnej inšpekcie. „Zmena konceptu má znamenať to, že šéf policajnej inšpekcie nebude bežný úradník ministerstva vnútra, ale bude schvaľovaný až na úrovni vlády,“ doplnil Fedor. Pre trestné činy policajtov by mali byť podľa jeho slov zriadené tri špecializované odbory Generálnej prokuratúry. „Teda regionálne oddelené, západ, stred, východ, ktoré sa budú zapodievať podozreniami z trestných činov policajtov,“ poznamenal.

Ľudia podľa Fedora musia mať pocit, že možné prešľapy policajtov budú vyšetrené bez politických vplyvov. „Posilnenie postavenia policajného prezidenta v systéme znamená, že Policajný zbor dostane novú autoritu, dôveryhodnosť a bude mať uvoľnené ruky,“ doplnil Fedor.

Ministerstvo vnútra sa k podrobnostiam zatiaľ nevyjadruje. „Ministerstvo vnútra pripravilo v spolupráci s Ministerstvom spravodlivosti SR a Generálnou prokuratúrou SR návrh, ktorý sme predložili koaličnému partnerovi. Momentálne čakáme na ich odozvu. Ak sa zhodneme vo všetkých bodoch, materiál predložíme do legislatívneho procesu. Potom sa k veci aj podrobne vyjadríme,“ uviedla hovorkyňa rezortu Andrea Dobiášová.

Viac o téme: Polícia Martin Fedor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu