Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nebudem kandidovať za prezidenta Slovenskej republiky, ozrejmil Lajčák

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí SR a predseda Valného zhromaždenia OSN Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) nebude v roku 2019 kandidovať za prezidenta Slovenskej republiky. Deklaroval to v rozhovore pre denník Pravda s tým, že má rešpekt k úradu prezidenta a rovnako si váži každého, kto súkromne alebo verejne vyslovil názor, že by práve on nemusel byť zlým kandidátom na túto funkciu.

"Chcem však jasne a jednoznačne povedať, že nebudem kandidovať za prezidenta SR. Nikdy som o tom neuvažoval. Chcem sa ďalej venovať zahraničnej politike, ktorá ma napĺňa," vyhlásil s dôvetkom, že toto jeho rozhodnutie sa nezmení. Lajčák však predsa len pripustil, že o tejto ponuke premýšľal. "Zamyslel som sa nad tým a výsledkom bolo len potvrdenie mojej pozície, že naozaj nie. Mnoho ľudí ma povzbudzuje a oslovuje. Ale sú aj takí, ktorých táto predstava znervózňuje. A začali očierňovať mňa aj rezort, na čele ktorého stojím. Verím, že týmto vyjadrením sa skončia akékoľvek špekulácie a budem sa môcť plne sústrediť na svoju prácu," povedal.

Lajčák zároveň avizoval, že po skončení na čele Valného zhromaždenia OSN sa vráti ministerstvo. "Slovensko čaká v roku 2019 predsedníctvo v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Aktívne sa na to pripravujeme. Je to zahraničnopoliticky veľmi zaujímavá príležitosť. A zároveň je to veľmi dôležitá a zodpovedná funkcia," poznamenal.

Kto by mohol byť kandidátom Smeru-SD na prezidenta, nevie. "Nezúčastňujem sa na týchto debatách. Nebolo by vhodné, aby som mediálne špekuloval. Som presvedčený, že Smer-SD postaví kandidáta," dodal Lajčák.

Matovič: Je mi ľúto, že Lajčák nebude kandidovať za prezidenta

Lídrovi OĽaNO Igorovi Matovičovi je ľúto, že minister zahraničia Miroslav Lajčák (nom. Smeru-SD), ktorý šéfuje Valnému zhromaždeniu OSN, nebude v roku 2019 kandidovať za prezidenta SR. Povedal to na tlačovej konferencii v Národnej rade SR. "Svojím spôsobom je mi ľúto, že nebude kandidovať. Miroslav Lajčák z toho blata, čo v Smere je, bol najlepší kandidát," uviedol Matovič v reakcii na Lajčákovo rozhodnutie.

 Matovič nepovedal, koho by mohla opozícia postaviť do prezidenstkých volieb. Nedávno uviedol, že nejaké rokovania už prebiehajú. OĽaNO má podľa neho troch ľudí, ktorí prejavili záujem o podporu v prípadnej kandidatúre. Má ísť o verejne známe osoby. O menách hovoriť nechce, usiluje sa o spoločný postup opozície.

Maďarič rozumie argumentom, prečo Lajčák nebude kandidovať na prezidenta

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) rozumie argumentom, pre ktoré minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) nebude kandidovať na prezidenta. Nechcel polemizovať o tom, či bude teraz hlavným kandidátom Smeru-SD na prezidenta podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič. "To vám teraz neviem povedať," povedal novinárom pred stredajším rokovaním vlády.

V téme prezidentských volieb bude podľa Maďariča určujúce to, či bude kandidovať aj súčasný prezident SR Andrej Kiska. "A keď to bude jasné, až potom všetky ostatné úvahy budú zaujímavejšie," objasnil Maďarič. Záujem o prezidentské kreslo nemá ani premiér Robert Fico (Smer-SD), potvrdil nedávno médiám. Svoju kandidatúru vylúčil aj Maďarič. O jeho možnej kandidatúre sa v kuloároch špekulovalo po tom, ako sa otvorene kriticky vyjadroval k fungovaniu Smeru-SD. Maďarič sa koncom minulého roka vzdal funkcie podpredsedu Smeru-SD, pretože je presvedčený, že zmeny treba aj vo vedení strany.
 

Viac o téme: Miroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu