Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dostál: Zmrazovanie platov cez novelu zákona o dani z príjmov je porušením rokovacieho poriadku

Ondrej Dostál
Ondrej Dostál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zmrazovanie platov cez novelu zákona o dani z príjmov je podľa Ondreja Dostála zo SaS porušením rokovacieho poriadku. Ako povedal dnes v rozprave v NR SR, ide o rovnaké porušenie zákona, ako bol návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o zmrazovaní platov ústavných činiteľov.

O porušenie zákona ide tým, že existuje zákaz dávať „prílepky“, ktoré obsahovo nesúvisia s návrhom zákona. Podľa Dostála zmrazovanie platov cez novelu zákona o DPH súvisí so zákonom ako pozmeňujúci návrh Igora Matoviča so zdravotníctvom (Matovič chcel zmraziť platy minulý týždeň cez zákon, ktorý sa týkal zdravotníctva), teda vôbec nijako. Dostál pripomenul, že minister zdravotníctva Tomáš Drucker s Matovičovým návrhom nesúhlasil, pretože s jeho návrhom nesúvisel. „Dúfam, že koalícia nemá dvojaký meter a minister financií Peter Kažimír nebude súhlasiť s návrhom Smeru,“ uviedol Dostál, ktorý považuje za nezmyselné, aby sa pre zvýšenie platov o jedno euro menilo niekoľko zákonov.

Predkladateľ návrhu na zmrazenie platov Ladislav Kamenický (Smer-SD) Dostálovi odpovedal, že dôležité je, či je súhlas navrhovateľa. „Vybrali sme tento zákon po dohode s ministerstvom financií. Uvedomujeme si, že je to na hrane zákona. Chceme to vyriešiť do konca roka.“ uviedol.

Platy ústavných činiteľov, ktoré mali doposiaľ zmrazené, stúpnu o euro mesačne. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu k vládnemu návrhu novely zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorý dnes v pléne parlamentu predložil poslanec Ladislav Kamenický (Smer-SD). Návrh novely predkladá po dohode s ministerstvom financií, keďže návrh nepriamo súvisí s vládnym návrhom novely zákona o dani z pridanej hodnoty. O symbolickom zvýšení platov v utorok informovali lídri vládnych strán Robert Fico (Smer-SD), Andrej Danko (SNS) a Béla Bugár (Most-Híd). Po tomto zvýšení chcú začiatkom budúceho roka priniesť systémové riešenie, ktoré upraví zvyšovanie platov, aby zabránili radikálnemu nárastu platov ústavných činiteľov.

Viac o téme: Ondrej DostálZmrazovanie platov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu