Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Expredseda Blanár: Mojou ďalšou cestou bude napĺňanie mandátu v Národnej rade SR

Juraj Blanár
Juraj Blanár (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BYTČA - Doterajší predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár, ktorý v pondelok na ustanovujúcom Zastupiteľstve ŽSK v Sobášnom paláci v Bytči odovzdal po 12 rokoch funkciu Erike Jurinovej, chce ďalej napĺňať mandát v Národnej rade Slovenskej republiky (NR SR) a obhajovať záujmy obyvateľov Žilinského kraja.

Zdôraznil, že vždy sa snažil robiť pre Žilinský kraj maximum. "Preto som prijal aj mandát poslanca NR SR. Myslím si, že sa to vzájomne dopĺňa. Že to nie je niečo, čo by sa vylučovalo. Práve naopak, napomáha mnohým veciam, ktoré môžeme presadzovať v našom kraji," povedal Blanár po ustanovujúcom Zastupiteľstve ŽSK.

"Dnes sa naplnil môj 12-ročný mandát na pozícii predsedu ŽSK. Keď sa spätne pozriem, tak som rád, že mnohé veci sa nám podarilo urobiť. A preukázať, že samospráva dokáže robiť veľa vecí pre občana tak, že to nemusí byť hneď služba, ktorá by mala byť poskytovaná len súkromnými majiteľmi," podotkol Blanár.

Pripomenul, že v zdravotníctve je ŽSK jediným krajom, ktorý si zachoval svoje štyri nemocnice a polikliniku. "Neprivatizoval ani ich nedal do prenájmu. Dnes sú to nemocnice s vyrovnaným hospodárením, majú vybudované urgentné príjmy, sú vybavené najmodernejšou technikou a poskytujú podľa môjho názoru kvalitnú zdravotnú službu pre všetkých obyvateľov," uviedol doterajší predseda ŽSK.

Rovnako je to podľa neho v oblasti školstva. "Boli sme vždy lídrami a snažili sme sa napomáhať aj obnoveniu takzvaného duálneho vzdelávania. Pretože sme boli prvým krajom, ktorý vytvoril takzvanú štvorpartitu, ktorá sa potom pretransformovala do takzvanej krajskej rady pre odborné vzdelávanie, kde sa dnes všetky veci súvisiace s odborným vzdelávaním a vôbec so stredným školstvom odohrávajú. V sociálnej oblasti sme boli poskytovateľom najväčšieho počtu sociálnych služieb vlastnými silami. V doprave sme dokázali zabrániť privatizácii, ktorá už bola pripravená pri mojom nástupe. Dnes už je to história, do ktorej sme vložili veľa energie, a môžem povedať, že s hrdosťou sa pozerám na to obdobie," uzavrel Blanár.

Viac o téme: SlovenskoNR SRJuraj BlanárBytčaŽilinský samosprávny kraj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu