Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rezník: Zásadným pilierom finančnej stability RTVS sú koncesionárske poplatky

Jaroslav Rezník
Jaroslav Rezník (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Základom finančnej stability RTVS sú koncesionárske poplatky, predpokladom rozvoja zasa zvýšené zdroje. V prezentácii Koncepcie riadenia a rozvoja RTVS a jej programovej služby na roky 2018-2022 to na utorkovom zasadnutí Rady RTVS deklaroval generálny riaditeľ verejnoprávneho média Jaroslav Rezník, ktorý v koncepcii spomína dosiahnutie spoločenskej zhody na spôsobe financovania RTVS do roku 2019.

"Budem veľmi dôsledne bojovať, aby koncesie zostali základným zdrojom financovania verejnoprávneho vysielania na Slovensku," uviedol Rezník o prvku, ktorý považuje za kľúčový pri zabezpečení zdrojov pre nezávislé verejnoprávneho médium napĺňajúce svoje poslanie. Ďalší významný, no doplnkový zdroj pre RTVS do budúcich rokov predstavujú podľa Rezníka financie zo Zmluvy so štátom, tretí, takisto doplnkový pilier financovania, tvoria v prezentovanej ekonomickej vízii reklamné a marketingové príjmy. Finančnú stabilitu i zabezpečenie zvýšených príjmov systematickým, koncepčným riešením financovania verejnoprávneho vysielateľa vníma Rezník za determinujúcu podmienku napĺňania rozvojových plánov RTVS.

Základom koncepcie je preto pre šéfa manažmentu RTVS vyrovnaný a rozvojový rozpočet na roky 2018-2022, ktorý umožní budovanie vlastnej značky a posilňovanie korporátnej identity rozhlasovej a televíznej časti. V rozvojových plánoch RTVS do ďalších rokov je implementovaný vznik moderného multimediálneho webu a spravodajského webu i moderného úseku nových médií, rozvoj online služieb, vrátane samostatnej sekcie v organizačnej štruktúre RTVS.

Takisto zadefinovanie programovej štruktúry televíznej Dvojky ako detského a kultúrneho programu i Trojky zameranej na šport, publicistiku a životný štýl. V Rezníkovej vízii sa ráta i s posilnením regionálneho vysielania, zvýšením zastúpenia programov pre národnostné menšiny, zlepšením rozhlasového pokrytia. V programovej časti deklaroval Rezník tiež reflektovanie všetkých dôležitých míľnikov slovenskej histórie.

V prezentácii sa venoval koncepcii jednotlivých programových služieb, spravodajstva, ale aj oblasti marketingu a výskumu zameraného na formátovanie programovej štruktúry a ponuky pre divákov a poslucháčov RTVS so zohľadnením napĺňania verejnoprávneho významu RTVS.

Rada prerokovala a zobrala predloženú koncepciu na vedomie. Predseda Rady RTVS Igor Gallo označil materiál za ambiciózny, ocenil, že hľadá možnosti ďalšieho rozvoja. V tejto súvislosti poukázal na to, že koncepcia vychádza z projektu, s ktorým Rezník uspel vo voľbách generálneho riaditeľa RTVS. "Verím, že politici, ktorí zvolili Jaroslava Rezníka, zvolili aj jeho projekt. Jeho naplnenie si bude vyžadovať okamžitú zmenu financovania RTVS, na čo rada upozorňuje už niekoľko rokov," pripomenul Gallo.

Podpredseda rady Martin Kákoš taktiež ocenil, že predložená vízia má veľa rozvojových impulzov. Aj on upozornil, že všetky plány sú závislé od úpravy financovania RTVS. "Dúfam, že sa nájde dosť politickej vôle, aby zákonodarcovia zahlasovali za valorizáciu koncesionárskych poplatkov," povedal Kákoš, ktorý dodal, že vo viac ako desať rokov trvajúcej diskusii sa stali koncesie akousi politickou mantrou. "Je čas, aby racionalita prevládla nad politikárčením," zdôraznil.

Člen rady Ľubomír Guman sa pripojil k pozitívnemu hodnoteniu ambície ísť dopredu v programovej ponuke i interakcii s divákmi a poslucháčmi. „Nie je to ukameňované v stave nepohnutom,“ skonštatoval. Projekt považuje za dobrý. „Aj preto, že zachováva určité dominanty a ráta s ich rozvojom,“ dodal Guman.

Viac o téme: Koncesionárske poplatkyRTVSJaroslav Rezník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu