Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Blahová: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny stvorilo v novele zákona monštrum

Natália Blahová
Natália Blahová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny stvorilo podľa predsedníčky poslaneckého klubu SaS Natálie Blahovej vo svojej novele zákona o sociálno-právnej ochrane detí a o sociálnej kuratele monštrum, ktorým je Centrum pre deti, ich rodiny a plnoleté fyzické osoby.

Ako povedala Blahová dnes vo vystúpení v NR SR počas prerokovávania novely, návrh má množstvo technických nedostatkov a je šitý horúcou ihlou. Upozornila, že ak návrh prejde, 1. apríla zaniknú detské domovy. Po prijatí novely totiž od 1. apríla 2018 sa každé zariadenie, ktoré sa staralo o deti podľa tohto zákona, premení na Centrum. „Centrum bude prijímať opustené deti, maloletých aj dospelých narkomanov, deti na výchovné opatrenie, detské obete trestných činov, bude poskytovať ambulantné služby aj terénnu sociálnu prácu, aj služby krízových centier pre matky s deťmi, aj plnoletých závislých, aj domovy na polceste pre mladých dospelých, bude tiež robiť školenia pre profesionálnych rodičov, prichýli deti v kríze, aj všetky, ktoré zaklopú,“ upozornila Blahová s tým, že toto všetko bude robiť monštrum zvané Centrum.

Blahová tiež upozornila, že detské domovy sa sťažovali, že je náročné starať sa o opustené deti v skupinách aj o profesionálnych rodičov v ich domácnostiach, pritom robiť sociálnu prácu s biologickými rodičmi, chodiť na súdne pojednávania, sprostredkúvať štart do života mladým dospelým. Bolo totiž málo personálu, málo profesionálnych rodičov. „Títo fungovali často so slabými podpornými službami a s malým rozpočtom. Pre veľký úspech im pribudnú k opusteným deťom aj závislé deti a závislí dospelí, ktorí sa tam budú resocializovať, matky s novorodencami z ulice, jednoducho všehochuť detí aj dospelých v kríze, s rozsudkom aj bez neho,“ zdôraznila poslankyňa SaS.

Poslankyňa kritizovala, že Centrum bude prijímať dieťa po dohode s rodičom, pričom ten nepotrebuje na to žiaden závažný dôvod. „Stačí dohoda,“ povedala Blahová s tým, že stačí nájsť Centrum, kde nie je naplnená kapacita, dohodnúť sa nejak s jeho riaditeľom, všetko pôjde bez súdu a bez dokazovania.

Centrum však môže podľa Blahovej prijať dieťa aj na jeho vlastné požiadanie, len to ohlási „sociálke“. „Nemusí nič viac. Ani volať políciu, že pred bránou je stratené dieťa bez dozoru, ani pátrať po nejakom zákonnom zástupcovi, ani volať na súd. Žiadne neodkladné opatrenie, žiadne súdne rozhodnutie, žiadna plná moc od zákonného zástupcu,“ uviedla Blahová.

Úradom práce však podľa šéfky poslaneckého klubu SaS zostávajú iba zlomky povinností. Na centrá sa presúvajú terénna sociálna práca, ambulantné služby, výkon výchovných opatrení, aj príprava profirodičov. „Sociálke zostáve len kontrola a vedenie spisovej dokumentácie. Keďže centrá majú rozšírené právomoci, môžu na ne delegovať takmer všetko, dokonca aj zásadné rozhodnutia, ktoré robil súd,“ povedala.

Blahová tiež upozornila, že ministerstvo financií dalo k návrhu zákona zásadnú pripomienku, kde namietalo, že rezort práce nemá vo svojej kapitole potrebných 60 miliónov eur, aby návrh realizovalo. Navrhlo preto zákon stiahnuť. „Richter ostentatívne ignoroval svojho vlastného ministra financií, jeho pripomienku neakceptoval a zákon predložil s rozporom. Ignoroval aj nesúhlasné stanovisko Komisie pre posudzovanie vybraných vplyvov. Bude to stáť desiatky miliónov, ktoré v rozpočte nie sú,“ povedala Blahová, podľa ktorej k zákonu sa vyjadrovala aj Generálna prokuratúra SR.

V pripomienkovom konaní vzniesla námietku: „Vytvorenie nového druhu multifunkčného zariadenia (centrá pre deti a ich rodiny) zo súčasných zariadení (detské domovy, detské domovy pre maloletých bez sprievodu, resocializačné stredisko pre drogovo závislých a inak závislých) nepovažujeme za efektívne riešenie zabezpečujúce najlepší záujem dieťaťa, a to predovšetkým vzhľadom na zmiešanie všetkých doterajších foriem opatrení jedným druhom zariadenia.“ Podľa Blahovej ani tú rezort práce neakceptoval.

Na úvod 23. schôdze NR SR poslanci rokujú o posilnení finančnej podpory starostlivosti príbuzných a blízkych o deti, o ktoré sa nestarajú ich biologickí rodičia, aby čo najviac takýchto detí mohlo vyrastať v rodinnom prostredí. Dosiahnuť sa to má novelou zákona o sociálno-právnej ochrane detí a o sociálnej kuratele z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Ministerstvo práce chce zároveň zlepšiť dostupnosť odbornej pomoci pre deti a ich rodiny, ktorú by mohli vyhľadávať na dobrovoľnej báze. V návrhu zákona preto odporúča vytvorenie multifunkčných centier pre deti, ich rodiny a plnoleté fyzické osoby, ktoré by vznikli z dnešných zariadení, akými sú detské domovy, krízové strediská a resocializačné strediská pre drogovo závislých.

Ďalšou z priorít je utvorenie podmienok na zvýšenie profesionality výkonu opatrení v zariadeniach. Ministerstvo chce tiež využiť potenciál existujúcich zariadení na riešenie dostupnosti ambulantnej a terénnej odbornej pomoci deťom a ich rodinám. Súčasťou návrhu novely sú aj zmeny v podmienkach výkonu resocializačných programov a okrem zmien v priestorovom a personálnom zabezpečení ministerstvo navrhuje aj sprísnenie podmienok prijímania na resocializačný program.

Viac o téme: Sociálnych vecí a rodinyNatália BlahováMinisterstvo práce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu