Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Richter reaguje na kritiku: Som ochotný o zmenách v sociálnoprávnej ochrane detí diskutovať

Ján Richter
Ján Richter (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Rezort práce je pripravený o výhradách k novele zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele diskutovať. Reagoval tak na kritiku niektorých opozičných poslancov v pléne k tejto právnej norme.

"Som ochotný stretnúť sa a komunikovať," avizoval minister práce Ján Richter (Smer-SD). Zmeny by mohli byť ešte uskutočnené v rámci druhého čítania. Novelu kritizovala najmä opozičná poslankyňa Natália Blahová (SaS). "Sú to samé polopravdy a lži, ktoré hovoríte. Je to neznalosť veci. Viete v čom je problém? Viacerých ste oslovili, ktorí sa podpísali pod podporné stanovisko a podieľali sa na tejto novele, aby to nepodpísali, aby sa vykašľali na vás, lebo majú iný postoj," adresoval Richter Blahovej. Odborníci a organizácie pôsobiace v tejto oblasti totiž v spoločnom stanovisku vyzvali parlament, aby právnu normu podporil.

Richter uviedol, že na novele jeho úrad pracuje niekoľko rokov. "Zriadila sa komisia a začala na nej pracovať, dôležité bolo, aby sa dostala táto otázka do vládneho programu. To nie je proces, ktorý je otázkou zo dňa na deň," priblížil Richter s tým, že potrebné je zabezpečiť aj finančné krytie návrhu.

Podľa ministra v súčasnosti dozrel čas na to, aby sa urobilo všetko pre to, aby deti zotrvali v domácom prostredí. "My nechceme napĺňať ďalšími tisícami detské domovy. Je dôležité, aby sa každé jedno dieťa vrátilo do rodiny. Toto je najlepšia cesta, ktorou sme sa vydali," dodal Richter s tým, že preto rezort spolupracuje s mimovládnymi organizáciami na tomto návrhu.

Ministerstvo práce chce podporiť starostlivosť príbuzných o deti

Finančná podpora starostlivosti príbuzných a blízkych o deti, o ktoré sa nestarajú ich biologickí rodičia, by mala byť posilnená. Navrhuje to ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny v novele zákona o sociálno-právnej ochrane detí a o sociálnej kuratele, ktorú dnes parlament posunul do druhého čítania. Ministerstvo práce chce zároveň zlepšiť dostupnosť odbornej pomoci pre deti a ich rodiny, ktorú by mohli vyhľadávať na dobrovoľnej báze. V návrhu zákona preto odporúča vytvorenie multifunkčných centier pre deti, ich rodiny a plnoleté fyzické osoby, ktoré by vznikli z dnešných zariadení, akými sú detské domovy, krízové strediská a resocializačné strediská pre drogovo závislých.

Ďalšou z priorít je vytvorenie podmienok na zvýšenie profesionality výkonu opatrení v zariadeniach. Ministerstvo chce tiež využiť potenciál existujúcich zariadení na riešenie dostupnosti ambulantnej a terénnej odbornej pomoci deťom a ich rodinám. Súčasťou návrhu novely sú aj zmeny v podmienkach výkonu resocializačných programov, a okrem zmien v priestorovom a personálnom zabezpečení ministerstvo navrhuje aj sprísnenie podmienok prijímania na resocializačný program.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny stvorilo podľa predsedníčky poslaneckého klubu SaS Natálie Blahovej vo svojej novele zákona o sociálno-právnej ochrane detí a o sociálnej kuratele monštrum, ktorým je Centrum pre deti, ich rodiny a plnoleté fyzické osoby. Ako povedala Blahová dnes vo vystúpení v NR SR počas prerokovávania novely, návrh má množstvo technických nedostatkov a je šitý horúcou ihlou. Upozornila, že ak návrh prejde, 1. apríla zaniknú detské domovy. Po prijatí novely totiž od 1. apríla 2018 sa každé jedno zariadenie, ktoré sa staralo o deti podľa tohto zákona, premení na Centrum.

„Centrum bude prijímať opustené deti, maloletých aj dospelých narkomanov, deti na výchovné opatrenie, detské obete trestných činov, bude poskytovať ambulantné služby aj terénnu sociálnu prácu, aj služby krízových centier pre matky s deťmi, aj plnoletých závislých, aj domovy na polceste pre mladých dospelých, bude tiež robiť školenia pre profesionálnych rodičov, prichýli deti v kríze aj všetky, ktoré zaklopú,“ upozornila Blahová s tým, že toto všetko bude robiť monštrum zvané Centrum. Minister práce Ján Richter označil tvrdenia Blahovej za polopravdy.

„Ste neznalá veci. U vás je len zloba,“ povedal jej s tým, že je pripravený o výhradách k novele zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele diskutovať. Podľa ministra rezort nechce napĺňať ďalšími tisícami detské domovy. "Toto je najlepšia cesta, ktorou sme sa vydali," povedal.

Podľa opozičnej poslankyne Petry Krištúfkovej (Sme rodina) je projekt zriadenie centier novým nevydareným modelom z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. „V prípade jeho schválenia sa každé jedno zariadenie, ktoré sa staralo o deti, 1. apríla 2018 premení na 'Centrum', ktoré nemá šancu fungovať,“ upozornila Krištúfková. Podľa nej návrh obsahuje množstvo výrazných nedostatkov.

„Chýba mu jasná špecifikácia odborného zamerania Centier. Neviem si predstaviť skĺbiť starostlivosť o opustené deti, maloletých, zároveň o dospelých závislých, o detské obete trestnej činnosti a riešiť aj deti s výchovným opatrením. Centrá majú vykonávať činnosti krízových centier, domovov na polceste, robiť školenia pre profesionálnych rodičov a byť útočiskom pre všetky deti v kríze. A to všetko bez odbornej súčinnosti úradov práce, sociálnych vecí a rodiny,“ upozornila.

Dnešné detské domovy nie sú podľa Krištúfkovej dostatočne materiálne pripravené na ambulantnú, pobytovú ani terénnu formu služby. „Nedostatok personálu a problémy pri prijímaní nových zamestnancov sa ešte zhoršia. Dnešní zamestnanci sú špecializovaní na prácu s deťmi, ale na prácu s dospelými a rodinou neboli pripravovaní ani počas štúdia,“ uviedla s tým, že tento projekt navyše nebol pilotne vyskúšaný ani v jednom detskom domove.

Za absolútny nezmysel celého návrhu považuje Krištúfková dobrovoľné pobyty detí, na ktoré bude stačiť len ich súhlas. „To v praxi znamená, že dieťa príde bez preukazu poistenca, rodného listu a bez vedomia rodiča, a čo v prípade, že ďalší deň si to rozmyslí? Na základe čoho bude prepustené, na čiu zodpovednosť? Nechce sa mi veriť, že niečo také nedomyslené sa dostalo až do parlamentu,“ uviedla. Poslankyňa Sme rodina vyzvala ministra práce, aby tento návrh prepracoval.

Viac o téme: Ján RichterNatália Blahová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu