Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pacienti si môžu vydýchnuť: Koalícia poplatky za vyšetrenia nezavedie, opozícia vraj klame

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Koaliční poslanci ani ministerstvo zdravotníctva neplánujú zavádzať povinné poplatky za vyšetrenia u lekárov. V reakcii na opozičnú kritiku plánu zaviesť doplnkové ordinačné hodiny to vo štvrtok deklaroval poslanec Národnej rady SR a člen zdravotníckeho výboru Tibor Bastrnák (Most-Híd). Práve on s týmto pozmeňujúcim návrhom prichádza.

"Neplánujeme, nechceme, nepodporujeme zavádzanie povinných poplatkov za zdravotné výkony u lekárov," povedal Bastrnák. Opozícia podľa neho ohľadne doplnkových ordinačných hodín vyvolala neopodstatnenú hystériu. Zo situácie je "znechutený a deprimovaný". Tvrdí, že opozícia o pláne poplatkov u lekárov klame. "Myslím, že to nie je zodpovedné strašiť občanov SR," skonštatoval Bastrnák.

Cieľom je podľa neho vytvoriť možnosť navštíviť lekára po jeho bežnej pracovnej dobe na dobrovoľnej báze. "Nemusí sa nikto báť, že budú povinné veci, všetko ide ďalej ako doteraz," uviedol Bastrnák. Ak sa jeho návrh schváli, poznamenal, že pribudne len možnosť, "ktorá môže situáciu zlepšiť".

Myslí si, že jeho návrh doplnkových ordinačných hodín, s ktorým prišlo pôvodne s menšími obmenami začiatkom roka ministerstvo zdravotníctva, je v prospech pacientov aj systému. Poukazuje, že lekári budú musieť pacientov informovať, že na poskytnutie zdravotnej starostlivosti majú nárok aj bezplatne v bežných ordinačných hodinách.

Poslanci parlamentného výboru pre zdravotníctvo dostali pred utorkovým (21.11.) rokovaním Bastrnákov pozmeňujúci návrh, ktorým by sa zaviedli tzv. doplnkové ordinačné hodiny. Pacient by sa v rámci nich mohol objednať, za vyšetrenie by si však musel zaplatiť. Návrh, o ktorom sa nakoniec nerokovalo a poslanci sa k nemu majú vrátiť v utorok (28.11.), počíta s maximálnou sumou 50 eur. Bastrnák vysvetľuje, že ide o strop, ktorý má pacientov ochrániť. Zároveň poukazuje, že sa desať eur by asi lekári nepracovali.

Opoziční poslanci tento nápad časti koalície kritizujú. Opozícia to považuje za nesociálny, nesystémový a diletantský návrh. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) to označil za naháňanie politických bodov a rovnako vyhlásil, že žiadne zavádzanie 50-eurových poplatkov v ambulanciách lekárov sa nechystá.

Viac o téme: PoplatkyPacientZdravotníctvoLekáriTibor Bastrnák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu