Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Čistky v Smere zasiahnu Richtera: Fico mu dal jasné ultimátum, musí si vybrať!

Ján Richter Zobraziť galériu (3)
Ján Richter (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

BRATISLAVA - Ján Richter sa stane zrejme jediným vysokopostaveným Smerákom, ktorého zasiahnu personálne zmeny. Tie sú na pretrase od neúspešných výsledkov župných volieb, v ktorých Smer stratil štyri kraje. Fico mu odkázal, že si musí vybrať.

Podľa našich informácií dostal minister práce Ján Richter od premiéra Roberta Fica jasné ultimátum. Buď sa rozhodne ostať vo funkcii generálneho manažéra strany, alebo zostane vo funkcii ministra práce. Richter tak bude zrejme jediným vysokopostaveným členom strany, ktorého sa dotknú avizované zmeny. 

Napriek ultimátu cíti Richter Ficovu podporu

Mnohí členovia Smeru síce hovorili o možných zmenách, no nikto sa nevyjadril, koho konkrétne by sa mali zmeny týkať. Minister práce napriek tomu dnes po rokovaní vlády povedal, že cíti podporu zo strany premiéra. Na otázku, či zostane vo funkcii ministra, alebo manažéra strany, po rokovaní vlády neodpovedal. "Dohoda z vedenia je, že do predsedníctva sa k straníckym veciam nebudeme vyjadrovať."

Čistky v Smere zasiahnu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Richter už dávnejšie priznal, že sa nedajú naplno vykonávať obe funkcie naraz. Tvrdil však, že to závisí od jeho slobodného rozhodnutia, ako sa rozhodne pokračovať. "Je tu veľmi veľa výziev na rezorte, ktoré by som rád dokončil. Ale je tu aj ďalšia výzva, ktorá súvisí s tým, že nechceme skončiť ako sociálna demokracia v Čechách. Preto je potrebné niečo aj urobiť," konštatoval Richter vo štvrtok po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom, s odkazom na aktuálne dianie v strane.

Richter ako minister zlyhal

Politológ Radoslav Štefančík uviedol, že Richter je učebnicovým príkladom kariérneho straníka. "Funkciu ministra sociálnych vecí svojho času nezískal kvôli nejakým jeho kompetenciám v uvedenej problematike, ale kvôli úspešnému zvládnutiu asimilácie malých strán, predovšetkým SDĽ, so Smerom," uviedol pre Topky Štefančík s tým, že ministerské kreslo získal len ako odmenu za dobre vykonanú stranícku prácu.


Kaliňák prvýkrát prehovoril o kríze v Smere: O mojej budúcnosti rozhodne jediný človek


"Ak by sa mal Richter rozhodnúť pre niektorú funkciu, určite by si ponechal dôležitý post v rámci straníckych štruktúr. Momentálne je Richter možno dobrý smerácky káder, ale kritizovaný je primárne kvôli kauze galantského resocializačného centra, v ktorej ako minister jednoznačne zlyhal. Ako minister je teda nedôveryhodný, ale ako stranícky funkcionár môže Ficovi ešte dlho slúžiť," dodal Štefančík.

Čistky v Smere zasiahnu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Marko Erd)

Uvedomujem si svoju zodpovednosť

Richter je vo funkcii manažéra strany 17 rokov a uvedomuje si istú osobnú zodpovednosť za fungovanie a výsledky strany. "Preto bude na mojom rozhodnutí, po konzultáciách a rozhovoroch aj s pánom predsedom, akým spôsobom sa ďalej poberiem. Akonáhle ostanem vykonávať funkciu rezortného ministra, bude nevyhnutné zabezpečiť osobu, ktorá bude tieto úlohy zabezpečovať," doplnil Richter.

Diskusia o ďalšom smerovaní najsilnejšej koaličnej strany sa v Smere-SD spustila po krajských voľbách. Svoje odstúpenie nevylučuje podpredseda strany Marek Maďarič. Hovorí sa aj o posilnení pozície generálneho manažéra strany, ktorú vykonáva minister práce Ján Richter. Konkrétne rozhodnutie by malo byť známe po sneme strany Smer-SD 9. decembra v Martine.

Viac o téme: Personálne zmenyRobert FicoSmerJán Richter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu