Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nová zmena, ktorá nepoteší: Ďalší poplatok za vyšetrenie, z tej sumy padnete na zadok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Myšlienka objednávania k lekárom za peniaze opäť ožila. Poslanci parlamentného výboru pre zdravotníctvo dostali pred utorkovým (21.11.) rokovaním pozmeňujúci návrh, ktorým by sa zaviedli tzv. doplnkové ordinačné hodiny. Pacient by sa v rámci nich mohol objednať, za vyšetrenie by si však musel zaplatiť. Návrh, o ktorom sa nakoniec nerokovalo a poslanci sa k nemu majú vrátiť v utorok (28.11.), počíta s maximálnou sumou 50 eur.

O zavedení doplnkových ordinačných hodín hovoril minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) začiatkom roka. Návrh predstavil novinárom na tlačovej konferencii, do legislatívneho procesu ho rezort nakoniec nepredložil. Od nápadu sa nakoniec po kritike lekárov upustilo. Drucker vtedy hovoril o tom, že na doplnkové ordinačné hodiny, ktoré chcel zaviesť od budúce roka, ešte nevyzrela doba.

Pozmeňujúci návrh sa podobá na pôvodný návrh ministerstva. Počíta však s vyššou sumou, ktorú môže pacient maximálne zaplatiť za vyšetrenie v rámci doplnkových ordinačných hodín, a to 50 eur. Predpísané lieky či ďalšie zdravotné výkony, ktoré lekár indikuje, budú aj v tomto čase už hradené zdravotnou poisťovňou. Ak si pacient zaplatí, k špecialistovi sa bude môcť objednať aj bez výmenného lístka. Návrh tiež prináša povinnosť pre lekárov prijať pacienta do 15 dní od objednania.

Drucker poukazuje, že poslanci sa už na poslednom rokovaní zdravotníckeho výboru zhodli, že je záujem istým spôsobom vyriešiť otázku objednávania sa k lekárom za poplatok. Pripomína, že sa má vyriešiť bez toho, aby sa znižovala alebo zhoršovala dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre ľudí, ktorí platiť nechcú. Pokiaľ budú chcieť lekári doplnkové hodiny zaviesť, budú musieť preto pracovať viac.

Doplnkové ordinačné hodiny si lekár nebude musieť povinne stanoviť, bude to dobrovoľné. Možnosť prijať pacientov za poplatok majú dostať lekári, ktorí ambulujú aspoň 25 hodín týždenne, a to najskôr po 14.00 h. Od 13.00 h to má byť vtedy, ak ambulujú aspoň 30 hodín. Doplnkové hodiny majú tvoriť maximálne 30 percent z trvania ordinačných hodín. Počas nich môže byť ošetrená najviac tretina z pacientov, ktorých za týždeň ambulancia ošetrí. Lekár špecialista by ich mohol zaviesť aj počas celého dňa, ak v ten normálne vôbec neambuluje.

Krajčí: Drucker potajomky presadzuje, aby si ťažko chorí platili za vyšetrenie u špecialistu až 50 eur

Ministerstvo zdravotníctva chce cez návrh poslanca Tibora Bastrnáka (Most – Híd) potajomky presadiť poplatky za vyšetrenie u špecialistu. To môže spôsobiť, že napríklad ľudia trpiaci rakovinou, ktorí budú potrebovať vyšetrenie skôr, si zaň budú musieť platiť až 50 eur.

Podľa tieňového ministra zdravotníctva Mareka Krajčího môže tento návrh predĺžiť už aj tak dlhé čakanie na vyšetrenie u špecialistu. „Považujem to za veľmi nešťastný návrh. V marazme nášho zdravotníctva, keď sa na vyšetrenie k špecialistom čaká aj niekoľko mesiacov, si vládna koalícia zvolila na riešenie problému najmenej vhodný spôsob,“ uviedol Marek Krajčí.

Návrh na zmenu zákona tiež hovorí, že lekár môže až 30 % z času svojich ordinačných hodín vyhradiť pre takýchto záujemcov. „Keď pôjde manažment nášho zdravotníctva týmto smerom aj naďalej, kvalitná zdravotná starostlivosť bude dostupná iba pre bohatých, tí menej solventní zostanú bokom,“ upozorňuje Krajčí.

„Vyzývam ministra zdravotníctva a vládnu koalíciu, aby tento nehorázny a nesystémový návrh z rokovania parlamentného výboru stiahli, pretože nie je korektné, aby si ľudia, ktorí si poctivo platia zákonné zdravotné poistenie, platili za vyšetrenie aj druhýkrát,“ povedal Marek Krajčí.

Viac o téme: PoplatkyVyšetreniePacienti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu