Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sulík vyzdvihol úspech opozície: Máme jednu výhodu, porážka Smeru je signálom pre ďalšie voľby

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Pravica porazila Smer-SD. "Vieme sa dohodnúť oveľa lepšie ako vládna koalícia. Aj preto prehrali, lebo sa nevedeli dohodnúť. A to je veľký signál pre parlamentné voľby," povedal to v dnešnej televíznej diskusii na TA3 V politike predseda SaS Richard Sulík s tým, že noví predsedovia samosprávnych krajov majú možnosť ukázať, že dokážu župy spravovať zdatne a čestne.

Podpredseda KDH a europoslanec Ivan Štefanec tvrdí, že výsledky volieb priniesli tri poučenia. "Ľudia prejavili záujem o veci verejné, odmietli extrém na pravej aj ľavej strane. Tretie, že spolupráca má význam. Stredopravá koalícia sa výrazne presadila a budeme hľadať aj do budúcna spoluprácu nielen v rámci Slovenska, ale aj medzi vyššími územnými celkami, europarlamentom, aby to občan cítil na službách," povedal. Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok na margo výsledkov sobotňajších volieb uviedol, že jeho zaujímal výsledok v Banskobystrickom kraji, z ktorého pochádza.

Trojica hovorila aj o nelegálnej migrácií. Ako dnes uviedol Štefanec, nelegálna migrácia klesá a opatrenia prinášajú prvé výsledky. Podľa neho je potrebné docieliť, aby migranti, ktorí sa do Schengenského priestoru dostali, mali všetky potrebné doklady a povolenia. Podľa neho je dôležité, aby si krajiny medzi sebou v rámci Schengenu nestavali hranice. Taktiež je dôležité, aby každá krajina slobodne mohla rozhodnúť o tom, koho na svoje územie pustí.

Podľa Sulíka lídri EÚ po veľkom tlaku dospeli k tomu, že musí byť skontrolovaný každý, kto do Európy príde. Sulík si myslí, že riešením je uzavretie hraníc Schengenu a postaviť utečenecké tábory mimo EÚ, napríklad v Lýbyi, v Tunisku, kde si EÚ územie prenajme a žiadosti o azyl bude vybavovať tam. "Problém treba riešiť na pobreží severnej Afriky, že tam postavíme azylové centrum. Tam by si človek podal žiadosť a počkal na vybavenie," dodal.

Korčok pripomenul, že v Afrike je dnes šesť až osem miliónov ľudí, ktorí čakajú, že sa pohnú z Afriky. Podľa neho opatrenia smerujú k tomu, aby sa postupne zvyšovala úroveň života v Afrike prostredníctvom privátnych investícií. Potom by sa mohlo číslo ľudí snažiacich sa o odchod do Európy znížiť. Sulík však tvrdí, že rozdiel v životnej úrovni medzi Európou a Afrikou je priepastný. "Chcem vidieť slovenského premiéra, ktorý povie Slovákom, že budeme za naše peniaze stavať infraštruktúru v Afrike," povedal.

Korčok zdôraznil, že Slovensko má záujem riešiť otázku migrácie a podieľať sa na riešení problematiky či už poskytnutím odborníkov a expertov do zahraničia, kam migranti z Afriky prichádzajú. Zároveň uviedol, že predlžovanie kontrol na hraniciach krajín v Schengenskom priestore nie je správne. "Musíme presadiť, aby sa nevytvárali vnútorné bariéry," uviedol.

Viac o téme: KoalíciaOpozíciaParlamentné voľbySaSRichard SulíkSmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu