Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Koaličná rada po voľbách v dusnej atmosfére! Fico zúri, v hre sú veľké personálne čistky v Smere

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) zúri, ale je odhodlaný pokračovať aj po prehre jeho strany v regionálnych voľbách. Vyjadril to dnes pred koaličnými partnermi na rokovaní Koaličnej rady. Zároveň však podľa informácií agentúry SITA neskrýval nespokojnosť s ľuďmi v jeho okolí a s regionálnymi štruktúrami. Smer tak čakajú veľké personálne zmeny. Po totálnej prehre sa na verejnosti neukázal.

Smer v sobotňajších voľbách neuspel, prišiel o funkcie predsedov samosprávnych krajov v Žiline, Košiciach a Prešove. Aj keď získal najväčší počet regionálnych poslancov zo všetkých kandidujúcich strán, je ich výrazne menej ako mal v uplynulom volebnom období. Stratil 4 kraje zo šiestich, ktoré mal po minulých voľbách.

Robert Fico cez hovorkyňu Smeru odkázal, že prvé stanovisko k voľbám poskytol podpredseda strany Peter Pellegrini. O ďalších krokoch chcú informovať až po zasadnutí straníckych orgánov. V strane však silnejú hlasy, aby prišlo k obmene starých tvárí. O výmene ľudí spájanými so škandálmi ako napr. RObertovi Kaliňákovi, však reč nie je.

Podmanický pripustil výmenu regionálnych šéfov

Smer si podľa žilinského krajského predsedu Jána Podmanického musia nastoliť otázku, prečo napriek tomu, že Robert Fico je úspešný a talentovaný politik, ktorý nemá na Slovensku alternatívu, si Smer nedokázal udržať pozície. „Zdá sa, že problém nie je vo Ficovi, ale vo viacerých funkcionároch strany, ktorí miesto získavania bodov Smer oslabujú. Ak chceme využiť obrovský potenciál vo Ficovi, musíme prikročiť k personálnym zmenám na všetkých úrovniach,“ vyhlásil v rozhovore pre agentúru SITA Podmanický.
 

V sobotňajších voľbách v Žilinskom kraji neuspel v súboji o post predsedu samosprávneho kraja kandidát Smeru Juraj Blanár. „Kandidoval som za poslanca regionálneho parlamentu vo volebnom obvode Čadca, kde Blanára volila drvivá väčšina ľudí. Som presvedčený, že neúspechy niektorých kandidátov neboli spôsobené ich zlyhaním, ale niektorých iných funkcionárov v Smere. Mali by sme si v pokoji vyhodnotiť, čo bol hlavný problém,“ uviedol Podmanický s tým, že ak vedenie strany usúdi, že on nesie zodpovednosť za výsledok v kraji, ponúkne funkciu krajského predsedu.

V sobotu neuspel v Košiciach vo voľbách Richard Raši, ktorý je aj krajským predsedom strany. „Myslím, že moju prehru spôsobila súhra viacerých faktorov: mobilizácia voličov protikandidáta, voľba proti strane Smer - SD a rolu zohrali aj košické témy, napríklad dopravné obmedzenia, hlučnosť a prašnosť počas modernizácie električkových tratí, ale aj zavedenie rezidentského parkovania,“ povedal Raši dnes pre agentúru SITA. V súvislosti s jeho pozíciou predsedu krajskej organizácie strany Smer-SD v Košickom kraji Raši povedal, že pokiaľ vedenie strany vyhodnotí jeho zodpovednosť, je pripravený odstúpiť.

Pellegriniho prekvapila prehra v Košiciach

 Výsledok sobotných (4.11.) volieb do vyšších územných celkov (VÚC) v Košickom kraji, rovnako ako v ostatných budú vyhodnocovať v centrále strany Smer-SD. Povedal to počas pondelkovej pracovnej návštevy v Košiciach podpredseda vlády SR pre informatizáciu a investície SR Peter Pellegrini (Smer-SD).

"Priznám sa, že som nečakal takýto výsledok v Košiciach. Dlhodobo prieskumy ukazovali, že náš kandidát, primátor Richard Raši (Smer-SD) bol favoritom volieb, preto osobne som bol prekvapený z výsledku, aj z toho tesného výsledku," uviedol Pellegrini.

Možno keby v Košiciach zafungovala spolupráca koaličných strán podobne ako v Nitre a Trenčíne, výsledok by bol podľa neho iný. Ako povedal, musia ho však rešpektovať.

"Občania Košického kraja si vybrali nového pána predsedu samosprávneho kraja. Ja mu želám samozrejme len to najlepšie, aby sa mu darilo plniť jeho sľuby. No a my budeme musieť na centrále vyhodnotiť, čo sa vlastne stalo aj tu v Košiciach, tak ako budeme vyhodnocovať každý jeden kraj, jeden po druhom," dodal Pellegrini.

Maďarič hovorí o prehre

V reakcii na výsledky to uviedol podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič.   Myslí si, že to nebola prehra len v dôsledku chýb a nedostatkov kandidátov, ale že to bola aj prehra strany ako takej. "Preto, ak v Smere nechceme v tomto trende pokračovať, musíme urobiť výrazné zmeny na viacerých úrovniach strany, a to politické, programové aj personálne," uviedol Maďarič.
      Ako občan je podľa svojich slov rád, že ľudia vo voľbách do samosprávnych krajov zastavili ďalšie posilňovanie extrémistických politických síl. "Je to veľmi dôležitý výsledok a pozitívny signál o Slovensku do vnútra našej spoločnosti aj smerom do zahraničia," skonštatoval.

Podpredseda parlamentu Martin Glváč vyhlásil, že je čas na výmenu starých opotrebovených politikov v Smere za mladších. 
 

SNS podľa Danka vo voľbách neprepadla

Slovenská národná strana (SNS) považuje výsledky v krajských voľbách za úspech. Jej predseda Andrej Danko poukázal na to, že z pohľadu národniarov došlo k nárastu počtu členov v zastupiteľstvách oproti roku 2013.

Danko k voľbám

"Z hľadiska toho, kde SNS kedysi bola a kde je dnes, považujeme toto za úspech, SNS neprepadla," povedal v nedeľu Danko na tlačovej konferencii. Strana podľa neho šla do volieb s 245 poslancami a dosiahla najväčší počet priamych poslancov v zastupiteľstvách.

SNS postavila i vlastných kandidátov na predsedov krajov, tí neuspeli. Danko im poďakoval a uznal, že to nemali jednoduché. "No bojovali so cťou," uviedol.

Šéf SNS označil sobotné (4.11.) krajské voľby za skúšku regionálnych kádrov strany. Povedal, že vedenie strany nechalo všetky dohody na regionálne štruktúry. I keď Danko považuje voľby za úspešné, SNS bude voľby analyzovať. Priznal, že strana sa z nich potrebuje aj poučiť, "a okrem úspechu vyhodnotiť aj neúspech". Podotkol však, že za prácou krajov si stojí, hoci spočiatku hovoril aj o možných personálnych zmenách.

Bugára potešila Bystrica

Richardovi Rašimu (Smer-SD) chýbali v Košickom samosprávnom kraji (KSK) hlasy voličov Mosta-Híd. Pripustil to šéf Mosta-Híd Béla Bugár. Strana mala totiž v kraji na post predsedu vlastného kandidáta.

Bugár povedal, že pre vlastného kandidáta sa rozhodli na základe skúseností z predchádzajúcich štyroch rokov v kraji. "Spolupráca nebola nejako dobrá ani úspešná," povedal pre TASR.

Voľby podľa neho priniesli prekvapujúce výsledky. Ukazuje sa, že spájanie síl, či už na strane koalície, alebo opozície, dokáže viesť k víťazstvu.

Most-Híd skúsil dať v týchto voľbách šancu mladým ľuďom. V Košickom kraji to podľa Bugára malo väčší úžitok ako v Trnavskom. Strana bude výsledok týchto volieb analyzovať.

Most-Híd teší, že sa v Banskobystrickom samosprávnom kraji podarilo poraziť Mariana Kotlebu (ĽSNS). "No ani víťazstvo Jána Luntera neznamená, že Slovensko porazilo fašizmus a extrémizmus," napísala podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská.

Ľudia si však podľa nej uvedomujú vážnosť situácie a sú aj schopní pre to niečo urobiť. "A to je najlepšia správa z týchto volieb," podotkla. Podobne ako Bugár je z krajských volieb prekvapená. Zvoleným županom gratuluje.

Most–Híd sa v Banskobystrickom samosprávnom kraji rozhodol podporiť nestraníckeho kandidáta, ktorý má šancu poraziť Mariana Kotlebu (ĽSNS), a aj v Nitre strana zabudla na staré spory so súčasným županom Milanom Belicom, aby znemožnila úspech kandidáta ĽSNS Milana Uhríka. „Bohužiaľ, nerozhodli sa tak všetci, aj SMK má v Nitre kandidáta, ktorý oslabuje pána Belicu. Je ťažké dohodnúť sa s opozíciou, ktorá vníma koalíciu ako nejaké zlo. Nakoniec, aj v Banskej Bystrici sme najprv my podporili pána Luntera, až potom oni stiahli pána Klusa. Respektíve, pán Klus sa takto rozhodol,“ povedal v TABLET.TV líder Mosta–Híd a podpredseda Národnej rady (NR) SR Béla Bugár.

Viac o téme: Robert FicoSmer-SDBéla BugárAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu