Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Gaborčáková: Vláda o problémoch opatrovateľov s dôchodkovým poistením vie dávno

Soňa Gaborčáková
Soňa Gaborčáková (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda sa niekoľko rokov nezaujímala o opatrovateľov ťažko zdravotne postihnutých ľudí, ktorí mali problém s dôchodkovým poistením. Tvrdia to opozičné poslankyne z hnutia OĽaNO Soňa Gaborčáková a Erika Jurinová. Napraviť to má až novela zákona o sociálnom poistení, do ktorej boli zapracované pozmeňujúce návrhy, ktoré v minulosti už predkladali aj opozičné poslankyne a koaliční poslanci sa nimi podľa OĽaNO inšpirovali až teraz. Právnu normu schválil parlament počas štvrtkového hlasovania.

Poslankyňa Soňa Gaborčáková upozornila, že pre neschopnosť štátu, ktorá spočívala v nespolupráci medzi úradmi práce a Sociálnou poisťovňou (SP), prichádzali rodinní opatrovatelia ťažko zdravotne postihnutých ľudí o roky dôchodkového poistenia. "Opatrovatelia si nemali z čoho vyplatiť roky poistenia, ktoré im chýbali do dôchodku a museli si peniaze požičať," vysvetlila Gaborčáková. Podľa nej je nespravodlivé, že tento stav trval už niekoľko rokov a nikoho z vlády tento problém doteraz nezaujímal.

Napraviť to má novela zákona o sociálnom poistení, ktorá zbaví osoby, za ktoré platí poistné na dôchodkové poistenie štát, od podávania prihlášky v Sociálnej poisťovni. Tá bude môcť získať tieto informácie z iných dostupných zdrojov.

"O probléme opatrovateľov museli vedieť minimálne pobočky SP, ústredie, úrad práce a ministerstvo. Bola som svedkom, ako matky detí so zdravotným postihnutím plakali, keď museli vyplatiť Sociálnej poisťovni stovky eur, aby im vôbec vznikol nárok na vyplácanie dôchodku. Paradoxne, museli si zaplatiť obdobie, v ktorom preukázateľne riadne opatrovali svoje deti," poukázala na prípady z praxe Gaborčáková, podľa ktorej mali z tohto titulu nárok byť povinne dôchodkovo poistení.

Podľa Eriky Jurinovej poslanci hnutia OĽANO pravidelne a systematicky predkladajú návrhy zákonov, ktoré majú za cieľ pomôcť nielen zdravotne ťažko postihnutým ľuďom, ale aj ich opatrovateľom a asistentom. Gaborčáková upozornila totiž aj na ďalšie nespravodlivosti, ktoré sa dejú opatrovateľom.

"Opatrovateľom, ktorí sa starajú o deti s ťažkým zdravotným postihnutím, úrady práce krátia príspevok na opatrovanie aj počas letných prázdnin, hoci sa o deti starajú 24 hodín denne, alebo keď senior opatrovaný doma ide do nemocnice a je tam viac ako 30 dní. Túto nespravodlivosť sme chceli napraviť na októbrovej schôdzi, ale náš návrh zákona opäť nebol schválený," podotkla Gaborčáková. Opozičné zákonodarkyne aj napriek tomu vítajú, že vládna koalícia sa inšpiruje návrhmi opozície a neskôr sú zapracované do vládnych návrhov, či do návrhov koaličných poslancov.

Viac o téme: OpatrovateliaErika JurinováSoňa Gaborčáková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu