Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Fedor: Vláda by sa mala vážne zaoberať možnosťou zlučovať obce

Martin Fedor
Martin Fedor (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

BRATISLAVA – Súčasná vláda by sa mala podľa poslanca NR SR Martina Fedora, ktorý pôsobí v poslaneckom klube Most-Híd, vážne zaoberať možným zlučovaním obcí. Ako dnes povedal Fedor, na Slovensku máme príliš veľa samostatných obcí, ktoré nedokážu účelne, dobre a efektívne spravovať svoje záležitosti.

„Až 92 % všetkých obcí má menej ako 3 000 obyvateľov a až 86 % z 2 928 obcí na Slovensku obýva menej ako 2 000 ľudí. To sú jednoducho veľké nepomery medzi počtom obcí a ich obyvateľov,“ povedal Fedor s tým, že mnoho obcí je veľmi malých a ich prostriedky sú z tohto dôvodu obmedzené.

„Máme obce, ktoré majú len niekoľko desiatok obyvateľov a musia sa skladať na vlastného starostu. Obce do 250 obyvateľov minú viac ako polovicu všetkých výdavkov len na výkon administratívy, teda nie na kvalitné poskytovanie služieb pre ich občanov. Neefektívne fungovanie takýchto malých obcí by malo byť veľkou výzvou na prípravu novej reformy fungovania verejnej správy, ktorá sa nazýva aj municipalizáciou alebo vytváraním matričných obvodov. Je to krok, ktorý bude musieť prísť a čím skôr, tým lepšie pre nás všetkých", povedal Fedor.

Podľa poslanca Fedora existujú nasledovaniahodné príklady aj v iných úspešných krajinách. "V Dánsku napríklad bolo v minulosti 1 388 obcí, po reforme sa ich počet znížil na 271. Ak v Dánsku môže fungovať pár stovák municipalít, som presvedčený, že nie je dôvod, prečo by to nemohlo fungovať aj u nás,“ myslí si Fedor, podľa ktorého situácia bude za niekoľko rokov taká naliehavá, že táto téma príde na stôl politikov bez ohľadu na to, či sa im to bude páčiť alebo nie. „Lepšie je začať už dnes. Najmä ak k tomu už máme aj príslušnú odbornú štúdiu, ktorá vznikla na pôde ministerstva financií. Teraz by sme mali ukázať politickú vôľu k takejto reforme," povedal Fedor.

Fedor tvrdí, že treba konečne niečo urobiť s málo efektívnym systémom spravovania štátu. „Pri voľbách do samosprávnych krajov očakávame aj tento rok znova nízku účasť. Ľudia sa neidentifikovali s existujúcim samosprávnym rozdelením. Navyše sa ukazuje, že samosprávne kraje dnes fungujú ako akýsi prietokový ohrievač verejných financií, pričom na administráciu minú približne tretinu prijatých financií,“ upozornil Fedor. Budúcnosť však nevidí v delení Slovenska na nové kraje. „Som presvedčený, že cesta k vyššej efektívnosti verejnej správy a najmä samosprávy na Slovensku je spájanie obcí," povedal Fedor.

Viac o téme: Martin FedorZlučovanie obcí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu