Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Dôchodky sa budú zvyšovať, schválili aj vianočný príspevok: Zmena pri platení odvodov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Dôchodky na Slovensku sa od budúceho roka budú zvyšovať o tzv. dôchodcovskú infláciu. Počíta s tým novela zákona o sociálnom poistení z dielne rezortu práce, ktorú vo štvrtok schválil parlament.

Ministerstvo práce navrhlo upraviť model zvyšovania dôchodkových dávok na individuálne zvyšovanie dôchodkov o percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov. V prípade, že by bola suma zvýšenia dôchodku určená na základe dôchodcovskej inflácie nižšia ako pevná suma určená ako 2 % z priemernej výšky príslušného druhu dôchodku k 30. júnu tohto roka, dôchodok sa má zvýšiť o pevnú sumu.

Minimálna valorizácia dôchodkov o pevnú sumu sa má však na Slovensku uplatňovať len najbližšie štyri roky. "Účelom ustanovenia takto definovanej minimálnej miery valorizácie dôchodkov je garantovať istú minimálnu sumu zvýšenia dôchodku, ktorá by bola akceptovateľná dôchodcovskou verejnosťou. V súvislosti s uvedeným sa navrhuje aj minimálna valorizácia úrazovej renty," skonštatoval rezort práce v predkladacej správe k novele zákona.

Od začiatku tohto roka si pritom dôchodcovia prilepšili, keď im vzrástol dôchodok o pevnú sumu 8,20 eura. Predčasným starobným penzistom sa od začiatku roka zvýšili dôchodky o 7,90 eura mesačne. Invalidný dôchodok priznaný pre pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % išiel od začiatku roka 2017 nahor o 7,10 eura, v prípade sumy jednej polovice predstavoval nárast 2,60 eura. O 4 eurá sa zvýšil invalidný dôchodok priznaný pri poklese schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť najviac o 70 % a pri sume jednej polovice tohto dôchodku o 1,70 eura. Vzrástol aj vdovský a vdovecký dôchodok, a to o 5,30 eura, ako aj sirotský dôchodok o 2,60 eura.

Novela zákona však okrem zvyšovania dôchodkov upravuje aj ďalšie oblasti. Zrušia sa napríklad aj ustanovenia, na základe ktorých mali byť zamestnávatelia v systéme úrazového poistenia rozdelení do nebezpečnostných tried s rozdielnou výškou poistného, a zavádza sa jednotná sadzba pre všetkých zamestnávateľov bez uplatňovania bonusov a malusov.

Zmiernia sa aj podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti predĺžením doby, počas ktorej musí žiadateľ splniť podmienku doby poistenia. Namiesto troch rokov sa bude posudzovať splnenie dvojročnej doby poistenia počas posledných štyroch rokov a táto podmienka platí pre všetkých uchádzačov o zamestnanie. Rezort predpokladá, že zmeny v zákone umožnia väčšiemu počtu ľudí získať túto dávku, ak prídu o prácu.

Dôchodcovia aj tento rok dostanú vianočný príspevok k dôchodku

Dôchodcovia aj na konci tohto roka dostanú jednorazový príplatok k vianočnému príspevku vo výške 12,74 eura. Nárok na takýto príplatok budú mať tí penzisti, ktorých dôchodok je do dvojnásobku sumy životného minima, teda do 398,96 eura.

Jednorazové zvýšenie sumy vianočného príspevku niektorým poberateľom dôchodku odklepol parlament aj po minulé roky. Ani tento rok sa suma nezmení a zostane vo výške 12,74 eura. Zmenu do novely zákona o sociálnom poistení zapracoval sociálny parlamentný výbor a vo štvrtok novelu definitívne schválil parlament.

"Právna úprava sa pozitívne dotkne poberateľov dôchodkových dávok, ktorých dôchodkový príjem nepresahuje dvojnásobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu," uvádza sa v pozmeňujúcom návrhu. Ustanovenie týkajúce sa vianočných dôchodkov nadobudne účinnosť 15. novembra tohto roka.

Dôchodcovia pracujúci na dohodu nebudú platiť odvody do zárobku 200 eur

Dôchodcovia privyrábajúci si na dohodu od budúceho roka nebudú musieť platiť odvody, ak ich zárobok nepresiahne 200 eur. Tieto zmeny v novele zákona o sociálnom poistení navrhla v pléne koaličná poslankyňa Irén Sárközy (Most-Híd). Parlament ju odobril vo štvrtok spolu so schválením právnej normy.

Ľudia v poproduktívnom veku si tak budú môcť privyrobiť. Odvody nebudú musieť platiť pri zárobku 2400 eur ročne. "Rovnaká výhoda v súčasnosti platí aj pre študentov stredných a vysokých škôl. Dôchodcovia si budú môcť určiť dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, na základe ktorej nebudú mať postavenie zamestnanca na účely dôchodkového poistenia," priblížila Sárközy. Nové opatrenie by sa malo dotknúť približne 50.000 starodôchodcov, ale aj 14.000 invalidných dôchodcov. Privyrobiť si po novom budú môcť aj predčasní dôchodcovia, ktorých je okolo 20.000.

"Jedným z dôvodov na prijatie tohto opatrenia je aktuálny rast ekonomiky a s ním súvisiaci vyšší dopyt po pracovnej sile. Návrh sa bude týkať, v súlade so zásadou rovnosti, poberateľov starobných dôchodkov, invalidných dôchodkov, predčasných starobných dôchodkov, invalidných výsluhových dôchodkov a výsluhových dôchodkov, ktorých poberatelia dovŕšili dôchodkový vek," vymenovala Sárközy.

Opatrenie predstavila strana Most-Híd v rámci koaličného sociálneho balíčka. Štátny tajomník rezortu práce a podpredseda strany Ivan Švejna upozornil, že toto opatrenie pomôže najmä predčasným dôchodcom. V súčasnosti totiž platí, že nemôžu mať žiadny príjem z dohody, inak by im Sociálna poisťovňa pozastavila vyplácanie predčasnej penzie. Ak by však predčasní dôchodcovia podľa návrhu zarobili na dohodu do 200 eur mesačne, neplatili by z tohto príjmu odvody a mohli by tak naďalej poberať predčasný dôchodok. 

Zmeny by mali vstúpiť do platnosti od 1. januára 2018. Oslobodenie dohôd seniorov od odvodov bude mať negatívny vplyv na štátny rozpočet. Švejna vyčíslil, že náklady by mali približne dosiahnuť okolo 20 až 22 miliónov eur.

Viac o téme: Dôchodky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu