Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tajný obchod: Nominanti Danka potichu vybrali transportéry, čaká sa na postoj Fica

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Nominanti SNS na ministerstve obrany chcú nakúpiť fínske transportéry Patria. Do obchodu by mohli byť zapojené aj strojárne v Krupine, ktoré donedávna ovládala Slavia Capital. Informuje o tom Denník N. Podľa denníka na ministerstve obrany predbežne rozhodli o jednom z najdôležitejších obchodov v tomto volebnom období a pokiaľ vláda návrh schváli, obchodu nič nebude stáť v ceste. Ministerstvo zároveň počíta s tým, že do nákupu zapojí aj slovenské firmy, ktoré sa majú podieľať na subdodávkach. V najbližšom čase chce ministerstvo rozhodnúť aj o nákupe menších štvorkolesových vozidiel.

Ako píše Denník N, rozhodnutiu o transportéroch nepredchádzala otvorená súťaž, ani diskusie s opozičnými politikmi či mimovládnymi organizáciami. Ministerstvo potvrdilo, že návrh existuje. Hovorkyňa spresnila, že sa týka spôsobu obstarania vozidiel 8x8 aj vozidiel 4x4. „V súčasnosti je v medzirezortnom pripomienkovom konaní vo vyhradenom režime. Po vyhodnotení a zapracovaní pripomienok a následnom schválení Bezpečnostnou radou a vládou predstavíme návrh aj verejnosti,“ odpísala pre denník Danka Capáková. Vo vyjadrení odmietla, že by ministerstvo chcelo niečo utajiť. „Z pripomienkového konania môžu ešte vzísť zmeny, preto by bolo predčasné túto vec zatiaľ komunikovať, keďže ešte nemusí ísť o konečné riešenie.“

Podľa informácií Denníka N sa pri nákupe transportérov vážne rokovalo len s Fínmi. O zákazku prejavila záujem ešte česko-slovenská skupina MSM. Jej manažéri ponúkli rakúsky transportér Pandur, ktorí chceli v licenčnej verzii vyrábať na Slovensku. „Vo veci nákupu osemkolesových transportérov nás však nikto neoslovil,“ hovorí mediálny zástupca firmy Ivan Rudolf. Rozhodnutie kúpiť fínske transportéry môže teraz vláda buď schváliť, alebo ho ministerstvu obrany vrátiť. Dôležitý bude postoj premiéra Roberta Fica, respektíve ďalších politikov z vládnej koalície.

Pri osemkolesových transportéroch je dnes na trhu bohatý výber. Keď takéto vozidlá kupovala pred časom Litva, vyberala si medzi desiatimi rôznymi typmi, aby nakoniec zvolila nemecké vozidlá Boxer. Z pohľadu slovenskej armády môžu byť relatívne dobrým riešením aj fínske vozidlá Patria, ktoré vybralo ministerstvo obrany. Ide o odskúšané stroje, ktoré má vo výzbroji Chorvátsko, Švédsko, Poľsko či Južná Afrika. Poliaci ich niekoľko rokov nasadzovali aj v tvrdých podmienkach v Afganistane. Pre slovenskú armádu je tento nákup v každom prípade zásadný – vozidlá, ktoré ministerstvo vyberie, budú vojaci používať minimálne nasledujúcich tridsať rokov, pripomína denník.

Viac o téme: TransportérySNSPatria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu