Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ZVRAT v prípade najväčšieho armádneho nákupu! Zmluva je podpísaná a obrnenec takmer hotový

Minister obrany Peter Gajdoš a generálny tajomník Služobného úradu ministerstva obrany Ján Hoľko na tlačovej konferencii. Zobraziť galériu (5)
Minister obrany Peter Gajdoš a generálny tajomník Služobného úradu ministerstva obrany Ján Hoľko na tlačovej konferencii. (Zdroj: TASR/Marko Erd)

BRATISLAVA - Najväčší nákup desaťročia sa poriadne zamotáva. Ministerstvo obrany prvýkrát prehovorilo o tom, ako chce nakupovať obrnené transportéry za približne 1,2 miliardy eur. A verejnosť môže zostať poriadne prekvapená. Zdá sa totiž, že aj keď vláda ešte dokument neschválila, celé obstarávanie je už v záverečnej fáze. Dokonca by mal byť prototyp vozidla hotový už o mesiac.

Minister obrany Peter Gajdoš a generálny tajomník Služobného úradu ministerstva obrany Ján Hoľko na piatkovej tlačovej konferencii objasňovali nákup obrnených transportérov. Ide o historickú modernizáciu, ktorá si do roku 2029 vyžiada 1,2 mld eur. Značná časť finančných prostriedkov by tak zostala na Slovensku. Gajdoš pritom na tlačovej besede uviedol, že sa budú snažiť získať časť prostriedkov z Európskeho obranného fondu.

Minister obrany Peter Gajdoš
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Marko Erd)

Zmluvy sú podpísané, prototyp vozidla bude hotový o mesiac

Hoľko zdôraznil, že materiál predložený na vládu je analytický, nie je to zmluva ani rozhodnutie o nákupe. "A nemôžete dopredu zverejniť, koho analyzujete. Dokument má smerovať k tomu, aby sme zistili, kto z potenciálnych výrobcov je ochotný ísť do spolupráce," povedal. 

V prípade obrnených vozidiel 8x8 je podľa Hoľka situácia taká, že je podpísané memorandum medzi slovenským a fínskym ministerstvom obrany, na základe ktorého bola s fínskou Patriou ratifikovaná technická dohoda. "Tá hovorí, akú časť vyvinie Fínsko a akú časť SR tak, aby to bolo slovenské vozidlo. Oni vyvinú tretinu, my dve. Výsledkom dohody by mal byť prototyp, ktorý – ak prejde skúškami, bude ponúknutý ministerstvu obrany. Stopercentným vlastníkom takéhoto vozidla sa stane SR a môžeme ho predávať na fínsky trh, ale aj na tretie trhy," dodal.

Slovenský podnik Konštrukta-Defence a fínsky štátny podnik už na základe toho vyvíjajú požadované časti. Slovenská strana by pritom mala vyvíjať 2/3, tretina je na strane Fínov, ktorí na základe našich požiadaviek majú upraviť podvozok. Predstavitelia rezortu obrany zdôraznili, že prototyp vozidla by mohol byť k dispozícii o mesiac. Následne musí vozidlo prejsť vojenskými a technickými skúškami. Vozidlo by malo mať slovenskú značku.

Minister obrany Peter Gajdoš
Zobraziť galériu (5)
Minister obrany Peter Gajdoš  (Zdroj: TASR/Marko Erd)

Všetko je transparentné

Slová o netransparentnosti nákupu bojových obrnených vozidiel 4x4 a 8x8 pre slovenskú armádu a o novej koaličnej kríze, nie sú pravdivé. Na piatkovej tlačovej konferencii to uviedol minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) s tým, že k materiálu o forme nákupu, o ktorom tento týždeň vláda prerušila rokovanie, sa ministri vrátia už v stredu (15. 11.). Zároveň zdôraznil, že do výroby a vývoja týchto vozidiel má byť v čo najvyššej možnej miere zapojený slovenský obranný priemysel.

"Padajú nesprávne slová ohľadom netransparentnosti celého postupu a o tom, že vzniká nová koaličná kríza. To sa nezakladá na pravde," uistil minister. Vysvetlil, že materiál v stredu (8. 11.) predložil na rokovanie Bezpečnostnej rady SR. "Navrhol som predsedajúcemu diskusiu o tomto materiáli prerušiť. Na rade bude prerokovaný najbližšiu stredu a ak bude schválený, bude postúpený na zasadnutie vlády," avizoval.

Generálny tajomník služobného úradu Ministerstva obrany SR Ján Hoľko
Zobraziť galériu (5)
Generálny tajomník služobného úradu Ministerstva obrany SR Ján Hoľko  (Zdroj: TASR/Marko Erd)

Nechceme nič tajiť

Minister tvrdí, že dôvodom prerušenia rokovania teda nebola skutočnosť, že by bol materiál týkajúci sa formy nákupu obrnených vozidiel nekvalitne spracovaný. "Naopak, členovia bezpečnostnej rady sa vyjadrili, že je spracovaný kvalitne," poznamenal. Gajdoš upozornil, že utajenie materiálu na stupeň "VYHRADENÉ", nie je výmyslom jeho ministerstva. Tvrdí, že taká bola dohoda partnerov a o utajení hovorí aj nariadenie ministra obrany. "Nie je to náš výmysel, že by sme chceli niečo tajiť," deklaroval s tým, že tieto záležitosti sú veľmi citlivé a partner si ich zverejnenie nepraje.

Generálny tajomník Služobného úradu ministerstva obrany Ján Hoľko poznamenal, že prezbrojenie pozemných síl je dlhodobá záležitosť. "Ku koaličnej dohode došlo s tým, že peniaze daňových poplatníkov sa budú využívať maximálne efektívne a v maximálnej možnej miere zapojíme slovenský zbrojársky priemysel. Máme podniky, ktoré boli a sú schopné vyrábať techniku pre pozemné vojsko," vysvetlil.

Pre vozidlá typu 4x4 ešte partnera nevybrali

Na margo vozidiel 4x4 Hoľko uviedol, že sme na začiatku cesty a nemáme ešte vybratého partnera. "Ozbrojené sily zadefinovali šesť typov vozidiel 4x4, ktoré potrebujeme. My sme sa rozhodli osloviť partnera, ktorý by bol ochotný s nami do toho ísť. Preto pozývame na Priemyselný deň 6. decembra do areálu Vojenského technického a skúšobného ústavu Záhorie všetkých výrobcov, aby pred novinármi predviedli svoje vozidlá. Náš úmysel je transparentne a efektívne dôjsť k tomu, aby cena bola čo najnižšia," konštatoval. 

Podľa vládou schváleného materiálu z mája tohto roka by náklady na obstaranie vozidiel 8x8  nemali presiahnuť sumu 417 miliónov eur.  Obstaranie by sa malo realizovať v rokoch 2018 – 2024. V prípade vozidiel 4x4 je stanovená maximálna suma na 782,7 milióna eur, pričom so zavedením sa počíta v rokoch 2019 až 2029. V oboch prípadoch sa počíta so zdrojmi z rozpočtu rezortu obrany. 

Vyhlásenie prezídia Združenia bezpečnostného a obranného priemyslu SR

Prezídium Združenia bezpečnostného a obranného priemyslu Slovenskej republiky sa ohradilo voči informáciám, ktoré odzneli na tlačovej besede Ministerstva obrany Slovenskej republiky, v súvislosti s obstarávaním obrnených vozidiel 8x8 a 4x4.

„Združujeme najvýznamnejšie slovenské firmy z oblasti obranného priemyslu a do dnešného dňa nebola žiadna z týchto firiem, s výnimkou Konštrukta Defence (jej 100% akcionárom je MO SR) oslovená, tak ako to dnes dozenlo na tlačovej konferencii. Vzhľadom k tomu, že doposiaľ neboli tieto relevantné subjekty slovenského obranného priemyslu, ktoré disponujú príslušnými kapacitami a sú schopné predmetné dodávky realizovať, oslovené, Združenie bezpečnostného a obranného priemyslu Slovenskej republiky považuje takéto konanie vo vzťahu k svojim členom za diskriminačné,“ uvádza sa vo vyhlásení prezídia ZBOP SR. Ako ďalej informuje ZBOP SR vo vyhlásení, prezident Združenia bezpečnostného a obranného priemyslu SR sa zároveň oficiálnym listom v tejto súvislosti obráti aj na členov Bezpečnostnej rady SR. 

Vláda SR túto stredu prerušila rokovanie o forme nákupu bojových obrnených vozidiel pre slovenskú armádu. Materiál z rokovania vlády vypustili. Rezort obrany predložil ešte v máji tohto roka na rokovanie kabinetu materiál, v zmysle ktorého by Ozbrojené sily (OS) SR mali do roku 2029 získať 81 kusov bojových obrnených vozidiel 8×8 a 404 kusov viacúčelových vozidiel 4×4. Hodnota zákazky sa odhaduje na 1,2 miliardy eur.

Podľa Galka je nákup vozidiel pre ministerstvo obrany pokútny obchod

Minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) potvrdil obavy z netransparentnosti pri nákupe bojových obrnených vozidiel. Na margo Gajdošovej piatkovej tlačovej besedy to uviedol podpredseda opozičnej SaS a exminister obrany Ľubomír Galko, ktorý tento nákup považuje za pokútny.

"Zapojenie slovenského obranného priemyslu do obstarávania bojových obrnených vozidiel nikto nespochybňuje, ale takýto spôsob, akým sa to robí, je maximálne nevhodný. Bez medzinárodnej súťaže s tzv. offsetmi v súťažných podmienkach (t.j. zapojenie slovenského priemyslu do subdodávok) sa len zvyšujú podozrenia, že sme opäť svedkami netransparentného konania," uviedol.

Hoci opozičný poslanec nespochybňuje fínske vozidlá, proces, akým sa obstarávajú, podľa jeho slov vrhá veľmi tmavý tieň podozrenia na zúčastnených. "Mala rovnako prebehnúť aj súťaž medzi slovenskými firmami, ktoré budú na zákazke participovať. Ale dozvedeli sme sa, že niektoré slovenské firmy boli vybraté na priamo. A to, že toto všetko je 'upečené' už niekoľko mesiacov, len podčiarkuje naše presvedčenie, že obchod nebude čistý," myslí si.

Ľubomír Galko
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Podľa SaS takýmto čudným a netransparentným procesom nákupu Slovensko prišlo aj o možnosť preveriť, či bol dodržaný princíp Hodnoty za peniaze, teda nákup čo najkvalitnejších vozidiel za čo najnižšiu cenu. Tvrdenie ministerstva obrany, že tento proces je v utajenom režime, lebo si to prial náš partner kvôli citlivým skutočnostiam, označil Galko za absurdné. "Riešiť celý tento proces pod režimom VYHRADENÉ je v tomto prípade smiešne. Keď si môžeme všetci bežne prečítať, aký dostrel majú vozidlá americkej, britskej či nemeckej armády a mnoho ďalších podrobností, tak na čo sa tu na Slovensku hráme? Aké citlivé skutočnosti si nepraje partner zverejniť?" pýtal sa podpredseda liberálov.

Gajdoš upozornil, že utajenie materiálu na stupeň VYHRADENÉ nie je výmyslom jeho ministerstva. Tvrdí, že taká bola dohoda partnerov a o utajení hovorí aj nariadenie ministra obrany. "Nie je to náš výmysel, že by sme chceli niečo tajiť," deklaroval s tým, že tieto záležitosti sú veľmi citlivé a partner si ich zverejnenie nepraje.

Generálny tajomník Služobného úradu ministerstva obrany Ján Hoľko zdôraznil, že materiál predložený na vládu je analytický, nie je to zmluva ani rozhodnutie o nákupe. "A nemôžete dopredu zverejniť, koho analyzujete. Dokument má smerovať k tomu, aby sme zistili, kto z potenciálnych výrobcov je ochotný ísť do spolupráce," povedal.

V prípade obrnených vozidiel 8x8 je podľa Hoľka situácia taká, že je podpísané memorandum medzi slovenským a fínskym ministerstvom obrany, na základe ktorého bola s fínskou Patriou ratifikovaná technická dohoda. "Tá hovorí, akú časť vyvinie Fínsko a akú časť SR, tak aby to bolo slovenské vozidlo. Oni vyvinú tretinu, my dve. Výsledkom dohody by mal byť prototyp, ktorý, ak prejde skúškami, bude ponúknutý ministerstvu obrany. Stopercentným vlastníkom takéhoto vozidla sa stane SR a môžeme ho predávať na fínsky trh, ale aj na tretie trhy," vysvetlil.

Na margo vozidiel 4x4 Hoľko uviedol, že sme na začiatku cesty a nemáme ešte vybratého partnera. "Ozbrojené sily zadefinovali šesť typov vozidiel 4x4, ktoré potrebujeme. My sme sa rozhodli osloviť partnera, ktorý by bol ochotný s nami do toho ísť. Preto pozývame na Priemyselný deň 6. decembra do areálu Vojenského technického a skúšobného ústavu Záhorie všetkých výrobcov, aby pred novinármi predviedli svoje vozidlá. Náš úmysel je transparentne a efektívne dôjsť k tomu, aby cena bola čo najnižšia," konštatoval.

Viac o téme: Obrnené transportéryPeter GajdošJán Hoľko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu