Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Andrej Kiska, Andrej Danko a Robert Fico budú v pondelok hovoriť o zahraničnej politike

Prezident Andrej Kiska, premiér Robert Fico a šéf národniarov Andrej Danko
Prezident Andrej Kiska, premiér Robert Fico a šéf národniarov Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska, predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) a premiér Robert Fico (Smer-SD) sa v pondelok 23. októbra zídu na Bratislavskom hrade, kde budú hovoriť o spoločnom postupe v zahraničnopolitickej oblasti. Stretnutie inicioval predseda vlády. Nedávno ho k nemu vyzval prezident.

"Cieľom stretnutia je dohodnúť spoločný postup pri napĺňaní strategických cieľov týkajúcich sa zahraničnopolitických záujmov Slovenskej republiky," informoval tlačový odbor Úradu vlády. Témami stretnutia budú integrácia SR do jadra Európy, ochrana schengenského priestoru a problémy migrácie, spolupráca Slovenska s krajinami V4 a odstránenie diskriminácie občanov v probléme dvojakej kvality potravín.

Kiska vyzval Fica na zorganizovanie takéhoto stretnutia v utorok (17.10.). Avizoval, že on zas rád pred ďalším summitom Severoatlantickej aliancie privíta premiéra a šéfa parlamentu na spoločnej tlačovej konferencii, kde povedia ich stanovisko k Severoatlantickej aliancii. S výzvou prišiel Kiska v reakcii na Ficove slová z komentára v Hospodárskych novinách. Premiér v ňom vyzdvihol bratislavský summit o dvojakej kvalite potravín a zdôraznil, že úspešnosť projektu EÚ stojí na podpore ľudí a ich presvedčenia, že pozitívne mení spôsob a kvalitu života.

Ďalej uviedol, že téma dvojakej kvality potravín potvrdila "smutne známu skutočnosť, a tou je absencia konsenzu slovenskej politickej scény na zahraničnopolitických otázkach". S opozíciou sa podľa Fica pri presadzovaní zahraničnopolitických záujmov Slovenska nedá spolupracovať.

"Zostáva už len koordinácia spolupráce na úrovni troch najvyšších ústavných činiteľov. Od hlavy štátu očakávame, že po vyriešení svojich osobných problémov sa plne skoncentruje na výkon funkcie a podporí témy, ktoré nastoľujeme na medzinárodnom fóre. S jeho zvýšenou angažovanosťou môžeme pre Slovensko dosiahnuť podstatne viac," uviedol v komentári Fico. Kiska otvoril tému dvojakej kvality potravín na summite prezidentov V4 v Maďarsku.

Viac o téme: Robert FicoAndrej DankoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu