Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Mihál tvrdí, že hrozí zatváranie detských jaslí: Ondruš toto vyhlásenie ostro kritizuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com/spuntik)

BRATISLAVA - Novela jasličkového zákona nespôsobí poskytovateľom týchto služieb problémy. Naopak, počet registrovaných jaslí by mal rásť. Uviedol to štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš v dnešnej diskusnej relácii TA3 V Politike.

Ondruš tak reagoval na kritiku opozičného poslanca Jozefa Mihála (nezaradený). Ten označil novelu zákona, ktorá má vstúpiť do platnosti od 1. januára budúceho roka, za zle pripravenú. Podľa neho totiž samotné samosprávy nevedia, čo majú žiadať od zariadení, ktoré sa chcú registrovať. "Jasličkový zákon nie je dobre pripravený, novela nie je urobená poctivým spôsobom. Výsledkom bude to, že mnohé súkromné zariadenia budú musieť byť po 1. januári zatvorené," uviedol Mihál.

Registračné povinnosti, ktoré majú tieto zariadenia voči vyšším územným celkom (VÚC) sú podľa neho nastavené tak nešťastne, že samotné VÚC nevedia, čo majú od zariadení pri registrácii žiadať. "Blíži sa 1. január, do ktorého, ak tá registrácia neprebehne, tak zariadenia budú musieť byť zatvorené, alebo budú ďalej fungovať pod pokutou 35.000 eur, ktorá je likvidačná," poznamenal Mihál.

Štátny tajomník ale tieto tvrdenia odmieta. Upozornil na to, že zariadenia mali problémy v tom, že samosprávy žiadali od nich nové kolaudačné rozhodnutia. Toto ale ministerstvo práce podľa slov Ondruša vyriešilo. "Nehrozí zatváranie detských jaslí. Som presvedčený, že bude počet registrovaných poskytovateľov tejto služby rásť. Niektoré veci sa ukazujú tak, že najmä samosprávy si vysvetľujú zákon po svojom," priblížil Ondruš.

Ministerstvo malo s predstaviteľmi samosprávnych krajov stretnutie, dostali aj list, kde im bolo vysvetlené, ako majú pri registráciách zariadení postupovať. "Problémy, o ktorých hovorí pán Mihál, spočívali hlavne v tom, že samosprávne kraje pri registrácii žiadali nové kolaudačné rozhodnutia na priestory, v ktorých sa poskytuje táto služba. O tomto zákon nie je. V tomto smere je zákon jasný, nerozumiem prečo v niektorých krajoch k tomu dochádzalo a táto vec je momentálne vyjasnená," dodal Ondruš.

Viac o téme: Jozef MihálBranislav OndrušJasličkový zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu