Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pomôcť sa dá znížením daní, nie zaviazaním podnikateľov, tvrdí líder liberálov

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Koaliční partneri tak ako pri programovom vyhlásení vlády, tak aj teraz po predstavení sociálnych opatrení, budú hľadať kompromisy, uviedol v diskusnej relácii RTVS O päť minút dvanásť štátny tajomník ministerstva práce a sociálnych vecí Ivan Švejna (Most-Híd).

Odmietol, že by postupné predstavenie návrhov jednotlivými koaličných bolo improvizáciou. Druhý štátny tajomník tohto rezortu Braňo Ondruš (Smer-SD) vyjadril presvedčenie, že sa prijmú rozumné racionálne opatrenia a peniaze nezostanú niekde na ceste, ale dostanú sa do vreciek ľudí. Líder hnutia Sme rodina Boris Kollár si myslí, že návrhy, ktoré teraz predstavili koaličné strany, mali byť zahrnuté v programovom vyhlásení vlády. Uviedol, že on by bol za zvyšovanie platov, ale vyzval, aby štát nehádzal podnikateľom pod nohy polená, napríklad cez zvyšovanie energií. 

„Peniaze končia v alobale a štandardní politici robia pre svojich oligarchov,“ vyhlásil Kollár. Kritizoval, že nepočul návrh na to, kde by mohla ušetriť vláda. „Vy len zhŕňate a direktívne nám poviete, čo máme robiť, “ uviedol a prirovnal súčasnú situáciu ku krádeži v špajze - „večer vám ju vykradnú a ráno zazvonia pri dverách a dajú vám jeden džem z tej špajzy.“ Návrh na povinný 13. plat označil Kollár za „nezmysel a čaká už len daň zo vzduchu“.

V súvislosti s návrhom na zvyšovanie minimálnej mzdy Švejna uviedol, že je tu skôr otázka, či neotvoriť tému sektorovej minimálnej mzdy, napríklad pre poľnohospodárov či hoteliérov. Sociálni partneri sa posledné roky nedohodli na výške minimálnej mzdy a potom o nej administratívne rozhodovala vláda. „Pokiaľ minimálna mzda nenarúša trh práce, nie je to až taká dôležitá kategória, je to politická kategória," uviedol Švejna. Ondruš ďalej v diskusnej relácii upozornil, že ak budeme zvyšovať príjmy pracujúcich ľudí, znamená to aj navýšenie prostriedkov pre rozpočty samospráv, keďže 100 percent dane z príjmu ide práve samosprávam.

Líder SaS Richard Sulík upozornil, že sú krajiny, kde štátom nie je nariadená minimálna mzda. Zdôraznil, že on sa nebráni rastu minimálnej mzdy, ale nech je to v rozumnom rozpätí. Vy ju chcete zvýšiť o 15 percent, uviedol na margo avizovaného návrhu. Sulík upozornil na to, že na minimálnu mzdu sú naviazané aj ďalšie veci, napríklad platy zdravotných sestier, a tak jej radikálnym zvýšením sa urobia ešte väčšie dlhy v zdravotníctve. „Systematické zlepšovanie podnikateľského prostredia je správna cesta, a nie socialistické inžinierstvo. Ak chcete pomáhať ľuďom, znížte im dane. Vy ale chcete zaviazať podnikateľov,“ uviedol líder opozičných liberálov.

Viac o téme: Richard SulíkIvan Švejna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu