Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Matovič a Lipšic prehovorili o detailoch vyšetrovania Fica: VIDEO Nové dôkazy, je to škandál!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Dvojitý meter, polícia stíha opozíciu, ale na koalíciu ani nesiahne. Toto tvrdí opozičný poslanec Igor Matovič a exposlanec Daniel Lipšic. Dvojica na dnes zvolala tlačovku, kde vyhlásila nové informácie vo vyšetrovaní Roberta Fica. Hovoria o škandále.

Líder obyčajných ľudí Igor Matovič a Daniel Lipšic zverejnili dnes na tlačovke nové informácie vo vyšetrovaní premiéra Roberta Fica v prípade vyzradenia bankového tajomstva Igora Matoviča. Podľa vyšetrovateľa síce Ficov čin naplnil znaky skutkovej podstaty trestného činu, ale stíhať ho nebudú, pretože sloboda slova má vraj prednosť.

Tlačovka Matoviča a Lipšica

Lipšic a Matovič o dvojitom metri štátu

Policajti zároveň nezistili, kto bola osoba, ktorá dala informácie premiérovi o Matovičových daniach. Ak by policajti stíhali premiéra Fica, museli by stíhať aj novinárov, ktorí Ficove slová zverejnili.

Matovič a Lipšic prehovorili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Lipšic s Matovičom hovoria o škandále, keďže polícia vyšetruje asistenta poslanca Jozefa Rajtára  Filipa Rybaniča (hrozí mu basa - pozn. red.) za to, že si pozrel bankové účty Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka. Preto hovoria o dvojitom metri, keďže polícia v podobnom prípade Roberta Fica prestala vyšetrovať.

Matovič a Lipšic prehovorili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dvojitý meter na koalíciu a opozíciu

Pre predstaviteľov koalície a opozície platia rôzne pravidlá v trestnom konaní. Tvrdí to Daniel Lipšic, právny zástupca poslanca Národnej rady SR Igora M. (OĽaNO), ktorého prokurátor navrhol obžalovať pre ohováranie premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Odvoláva sa na to, že kým Igora M. obvinili, konanie voči Ficovi, ktorý bol jedným z podozrivých v prípade ohrozenia daňového tajomstva Igora M., zastavili. Svojím konaním pritom Fico podľa vyšetrovateľa naplnil formálne znaky ohrozenia daňového tajomstva. Na rozdiel od Igora M. sa však prihliadalo aj na slobodu prejavu.

Lipšic vychádzal z uznesenia vyšetrovateľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave v trestnom stíhaní pre trestný čin ohrozenia bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva, kde bol jedným z podozrivých Robert Fico. Išlo o prípad, keď premiér pred voľbami 2016 na tlačovej konferencii hovoril o informáciách o daniach Igora M.

Vyšetrovateľ podľa Lipšica konštatuje, že "predseda vlády naplnil svojím konaním formálne znaky prečinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva""Ale keďže išlo o tému vo verejnom záujme, keďže sloboda prejavu v politike musí byť veľmi široká, tak nebol naplnený tzv. materiálny znak, teda závažnosť činu a tým pádom trestné konanie prerušil," doplnil na dnešnej tlačovej konferencii Lipšic. 

Konanie prerušil aj preto, že boli podozrivé i ďalšie osoby, ktoré mali Ficovi dokumenty kryté daňovým tajomstvom doručiť. Žiaden svedok však podľa Lipšica nepotvrdil, že by na mítingu s občanmi niekto Ficovi dokumenty dal. Míting spomína vo svojej výpovedi Fico. "Tvrdenie pána Fica, že dokumenty získal tesne pred tlačovkou na mítingu s občanmi, okrem jeho výpovede nepotvrdzujú žiadne iné dôkazy. Práve naopak. Všetky ďalšie dôkazy jeho výpoveď vyvracajú,“ doplnil Lipšic.

Toto celé podľa Lipšica dokazuje, že pre predstaviteľov koalície platia na Slovensku iné pravidlá ako pre predstaviteľov opozície. Pri Igorovi M., ktorý hovoril o údajných Ficových účtoch na Belize, totiž otázka slobody prejavu išla bokom. "Taký dvojaký meter sa na Slovensku ešte asi nevyskytol. Dnes akoby sme mali na Slovensku dva trestné zákony, jeden pre koalíciu a jeden pre opozíciu. Ale to je pre právny štát zničujúce," vyhlásil Lipšic s tým, že v demokratickom právnom štáte platí rovnosť pred zákonom. K takému "brutálnemu zneužívaniu orgánov" ako na Slovensku podľa neho nedochádza v žiadnej inej krajine EÚ.

Polícia ukončila vyšetrovanie prípadu Igora M. v lete tohto roka a navrhla poslanca obžalovať. S informáciou o Ficovi vyrukoval Igor M. v polovici augusta 2015 najprv na sociálnej sieti, potom aj na tlačovej besede. Mal pritom vychádzať z anonymných informácií, ktoré si našiel v poštovej schránke.

Podľa anonymu si mal Fico s manželkou v roku 2008 založiť schránkovú firmu v Belize. Na jej dvoch účtoch malo byť 674 miliónov dolárov. Premiér označil tieto vyhlásenia za hlúposti. Polícia ich preverovala cez finančnú spravodajskú jednotku v Belize. Tá uviedla, že Fico a jeho manželka nemajú ani v minulosti nemali žiadne osobné alebo podnikateľské účty alebo iné finančné produkty vedené vo finančných inštitúciách v Belize.

Viac o téme: Robert FicoIgor MatovičDaniel Lipšic
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu