Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kiskov hovorca prehovoril o daňových problémoch svojho šéfa: To mi je novinka, odkaz Kažimírovi

 Andrej Kiska Zobraziť galériu (2)
Andrej Kiska (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Hovorca prezidenta Andreja Kisku sa vyjadril k daňovým problémom svojho šéfa. Na sociálnej sieti zaútočil na finančnú správu, že oznamuje vopred daňové kontroly. Preto sa rozhodol, že Kažimírovi a spol. pošle štipľavý odkaz.

Prezidentov hovorca  Roman Krpelan si nedal servítku pred ústa. Otvorene povedal, čo si myslí o finančnej správe a o zverejnení informácií jej riaditeľom Františkom Imreczem, že vo firme KTAG Andreja Kisku prebehne kontrola aj za rok 2013. Na sociálnej sieti uverejnil status, v ktorom siuáciu poriadne skritizoval. "To, že ide kontrola, je úplne v poriadku. TO, že idú niekde robiť kontrolu a že o tom informujú vopred je, zdá sa, novinka," rozhorčene napísal Kiskov hovorca a otvorene sa pýta: "Riaditeľ finančnej správy s ministrom financií by teda mohli povedať, ktoré firmy ešte tento rok skontrolujú, nie? Či pri iných firmách platí daňové tajomstvo?"

Kiskov hovorca prehovoril o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: FB/Roman Krpelan)

Prezident má vysvetľovať

Prezident SR Andrej Kiska má povedať parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, či existuje pohľadávka medzi ním a firmou Kiska Travel Agency (KTAG), a ak áno, prečo ju neuviedol v majetkovom priznaní. Ak totiž taká pohľadávka existovala počas jeho výkonu funkcie prezidenta SR a on ju nepriznal, porušil tým ústavný zákon o konflikte záujmov. Vysvetľovať má v konaní, ktoré dnes odobril výbor na svojom mimoriadnom rokovaní. Konanie spustil podnet od neúspešného prezidentského kandidáta Jozefa Behýľa. Výbor rokoval mimoriadne na žiadosť koaličných poslancov.

Podnet voči Kiskovi prišiel po tom, ako nedávno viaceré médiá dostali do redakcie anonym a na základe neho informovali, že spoločnosť Kiska Travel Agency (KTAG), ktorej majiteľmi sú prezident Kiska s bratom Jaroslavom, vyšetrovala finančná správa aj polícia. Zistili, že si skrátila dane z príjmu za rok 2014 o 27.000 eur, prípad mal súvisieť aj s financovaním Kiskovej volebnej kampane. Firma to uznala, oľutovala a daň doplatila. Skutok tak nie je vnímaný ako trestný čin. Kiska na tlačovej konferencii (12.9.) vysvetlil, že daňový úrad mal iný názor ako firma KTAG na zaúčtovanie položky. Podobné prípady sú podľa hlavy štátu bežné, on osobne nemá čo skrývať. 

Viac o téme: PrezidentAndrej KiskaRoman Krpelan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu