Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Ignorovanie protikorupčného pochodu vládou nemôže zostať bez odozvy, tvrdí SaS

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA – Po protikorupčnom pochode sa nedostavila žiadna odozva zo strany tých, ktorých študenti opätovne vyzvali na odstúpenie. Reaguje tak strana Sloboda a Solidarita vo svojom stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková s tým, že vláda pondelkový protikorupčný pochod ignorovala.

„Minister vnútra Robert Kaliňák, policajný prezident Tibor Gašpar a špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa obrnili hrubou kožou a očakávaním, že skôr či neskôr sa študenti unavia a život sa vráti do starých koľají. Iba obyvateľ Bašternákovho bytu, predseda vlády Robert Fico, navrhol študentom protikorupčné školenie v Rakúsku. Po rokoch premiérovania sa z neho stala cynická obluda,“ vyhlásili predseda SaS Richard Sulík a podpredsedovia strany Ľubomír Galko a Jana Kiššová.

"Urážlivé správanie predsedu vlády a ignorantstvo tých, ktorí skompromitovali schopnosť polície a špeciálnej prokuratúry konať v záujme spravodlivosti, nemôže zostať bez odozvy," uvádzajú liberáli s tým, že v najbližších dňoch budú rokovať s demokratickými opozičnými stranami o spoločnom podaní žiadosti o zvolanie mimoriadne schôdze na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi do NR SR. Liberáli už majú vyzbieraný dostatočný počet podpisov.

„Sme presvedčení, že nespokojnosť občanov je potrebné preniesť do parlamentu a na tejto pôde treba znova argumentovať, prečo tvrdošijné zotrvávanie ministra Kaliňáka deprimuje spoločnosť a prečo je konanie poslancov, ktorí ho držia vo funkcii, nemorálne a v rozpore s verejným záujmom. Je to povinnosť opozície a my si ju chceme zodpovedne plniť,“ tvrdí predsedníctvo SaS.

V pondelok 25. septembra sa konal v poradí tretí protikorupčný pochod v uliciach centra Bratislavy. Cieľom organizátorov pochodu je, aby inštitúcie, ktoré sú zodpovedné za postihovanie korupcie, teda prokuratúra, polícia a súdy, pracovali, ako majú. "Nebuďme pasívni, pretože do čoho búšime, to raz padne," uviedol organizátor pochodu Dávid Straka. Dav sa rozkričal: "Kaliňák, odstúpiť!"

Na Strakovu výzvu dav žiadal koniec Kaliňáka, prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Medzi požiadavky, ktoré organizátori uvádzajú, je, aby sa parlament zaoberal vyslovením nedôvery ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Taktiež požadujú, aby poslanci prijali opatrenie, ktoré umožní v dôsledku nečinnosti odvolať z funkcie špeciálneho prokurátora Kováčika.

Viac o téme: SaSProtikorupčný pochod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu