Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kiska potvrdil stretnutie s kontroverzným podnikateľom Sorosom: Prezradil, o čom sa rozprávali

Andrej Kiska sa v USA stretol s podnikateľom Georgeom Sorosom Zobraziť galériu (3)
Andrej Kiska sa v USA stretol s podnikateľom Georgeom Sorosom (Zdroj: SITA/AP/Richard Drew, Olivier Hoslet)

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska sa uplynulý týždeň stretol v USA aj s americkým finančníkom Georgom Sorosom, ktorý sa narodil v Maďarsku. Potvrdil to na svojom profile na Facebooku.

Okrem prezidenta Kisku boli za slovenskú stranu na ňom prítomné aj ďalšie osoby. Andrej Kiska potvrdil stretnutie na sociálnej sieti Facebook. "Moja pracovná cesta v USA bola aj tento rok plná mimoriadne zaujímavých stretnutí. Krátku diskusiu o rómskej problematike sme mali aj s podnikateľom a filantropom Georgeom Sorosom."

Stretnutie Soros inicioval na základe minulotýždňovej titulky v New York Times."Informovali v nej o úspešnom príbehu Rómov v Spišskom Hrhove. Už roky sa jeho nadácia venuje práve rómskej problematike," napísal Kiska.

Okrem Sorosa sa v USA stretol Kiska s mnohými ďalšími osobnosťami i rodákmi zo Slovenska. Patrila medzi ne Ružena Bajcsy, legenda robotiky a profesorka na presížnej univerzite v Berkeley, šéf umelej inteligencie v Tesle Andrej Karpathy či riaditeľ Esetu pre Severnú Ameriku Anton Zajac.

Andrej Kiska s Michaelom Bloombergom
Zobraziť galériu (3)
Andrej Kiska s Michaelom Bloombergom  (Zdroj: Facebook/Andrej Kiska)

V rámci jeho cesty do USA sa stretol aj s predstaviteľmi platforiem LinkedIn a Facebook, s Michaelom Bloombergom a inými. "Tento rok sme neplánovane a dlho hovorili s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Podobne ako s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom sme diskutovali o situácií v Európe," píše Kiska.

Kontroverzný podnikateľ

Soros kedysi založil hedgeový fond, ktorý mu rýchlo vyniesol zisk. Podľa medializovaných informácií v roku 1992 pri menovej špekulácii, ktorá stála Britániu odchod z Európskeho mechanizmu výmenných kurzov, zarobil miliardu dolárov. Odvtedy má do Veľkej Británie zakázaný vstup. Podozrievali ho aj z toho, že spustil ázijskú finančnú krízu v roku 1997, keď špekuloval s thajskou menou.

Posledné roky sa Soros venuje už len filantropii. V Maďarsku vláda v lete proti jeho názorom na utečeneckú krízu spustila kampaň. Podporuje napríklad zmeny a vznik demokracie vo viacerých krajinách prostredníctvom niekoľkých nadácií.

George Soros
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Ferdinand Ostrop)

Soros cez svoju Nadáciu otvorenej spoločnosti financuje mimovládky v mnohých krajinách a angažuje sa v treťom sektore. V súčasnosti je v konflikte s maďarským premiérom Viktorom Orbánom kvôli povinným prisťahovaleckým kvótam. Orbán odmietol splniť Sorosov plán na dovoz milióna migrantov ročne do Európy a zavrel hranice. Kvóty sú podľa predsedu maďarskej vlády súčasťou plánu amerického finančníka. 

Viac o téme: George SorosAndrej KiskaSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu