Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na ÚVO nie je priestor na alibizmus, tvrdí Danko: Novozvolenému Hlivákovi verí, že zlepší procesy

Andrej Danko a Miroslav Hlivák
Andrej Danko a Miroslav Hlivák (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) odovzdal dnes dekrét o zvolení do funkcie novozvolenému predsedovi Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslavovi Hlivákovi. Hliváka za šéfa ÚVO počas tajnej voľby 78 hlasmi zvolili v stredu (13.9.) poslanci NR SR.

Danko podľa svojich slov verí, že Hlivák na ÚVO zlepší procesy, ktoré zlepšiť potrebujú, bude iniciátorom potrebných zmien. Verí tiež, že Hlivák sa nebude báť rozhodovať a bude si stáť za svojimi rozhodnutiami. "Najväčším problémom tohto úradu je, že sa ministerstvá a úradníci potrebujú oprieť o kompetentné rozhodnutia. Nie je teda priestor na alibizmus. Som presvedčený, že ste tým správnym človekom," povedal Danko.

"Svoju funkciu chcem vykonávať s najlepším vedomím a svedomím, s využitím všetkých svojich znalostí a skúseností, ktoré som počas svojho procesného života nadobudol. Som pripravený na otvorenú a vecnú diskusiu so všetkými, ktorí majú úprimnú snahu pomôcť zlepšiť a reformovať systém verejného obstarávania na Slovensku," zdôraznil nový šéf ÚVO. Pri presadzovaní zmien na úrade bude podľa svojich slov vychádzať zo svojho projektu, ktorý predložil v auguste vláde na verejné vypočutie.

Hliváka si ako kandidáta na post predsedu ÚVO vybrala vláda spomedzi deviatich uchádzačov, ktorých verejne vypočula. "Myslíme si, že je dobré, ak príde nový vietor na Úrad pre verejné obstarávanie, príde niekto s pohľadmi z praxe, niekto, kto sa pozerá na činnosť tohto úradu zboku," komentoval výber Hliváka premiér Robert Fico (Smer-SD). Kabinet sa totiž rozhodol pre kandidáta, ktorý neprichádza z prostredia samotného úradu.

Hlivák je právnik, ktorý počas verejného vypočutia na Úrade vlády SR označil za tri základné piliere svojho projektu pre ÚVO -profesionalizáciu úradu, predvídateľnosť jeho konania a rozhodovania a výchovu novej generácie odborníkov v oblasti verejného obstarávania.

"Ak sa chceme o týchto pilieroch rozprávať, ak chceme pohnúť systém verejného obstarávania vpred, musíme si jasne zadefinovať, že verejné obstarávanie považujeme za predmet verejného záujmu," zdôraznil Hlivák. Jeho hlavným zámerom pri budovaní vážnosti a odbornosti úradu je optimalizovať jeho fungovanie. Okrem iného by chcel vytvoriť aj stavovskú organizáciu pre verejné obstarávanie – komoru verejného obstarávania.

O post predsedu ÚVO sa uchádzali aj Helena Polónyi, Martin Hasay, Matej Sliška, Matúš Džuppa, Ingrid Šikulajová, Elena Sivová, Zita Táborská a Peter Kubovič. Dvaja poslední menovaní sa zúčastnili aj na prvom kole výberu. Ani jeden z kandidátov, ktorí sa vtedy predstavili na verejnom vypočutí, však nezískal potrebný počet hlasov členov vlády. Úrad vlády preto vyhlásil opätovnú výzvu na prihlásenie kandidátov na predsedu ÚVO s termínom do konca júla.

Viac o téme: ÚVOAndrej DankoMiroslav Hlivák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu