Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Platy učiteľom budú zvyšovať postupnými krokmi, od 1. septembra to bude o šesť percent

Andrej Danko, Robert Fico a Béla Bugár
Andrej Danko, Robert Fico a Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predstavitelia školských odborov odmietli historické zvýšenie platov a neprijali ponuku sociálneho zmieru. Povedal to po neformálnom rokovaní lídrov vládnej koalície predseda vlády Robert Fico.

Dodal, že vláda po odmietnutí svojho návrhu nemôže prijať potrebné legislatívne kroky na prijatie celého balíka zvyšovania platov. Platy preto budú zvyšovať postupnými krokmi. Od 1. septembra to bude o šesť percent. Ficova vláda navrhovala zvýšiť platy učiteľom v jednom balíku o 26,6 percenta do januára 2020.

ANDREJ DANKO: Rešpektujeme pozíciu odborov (50 s)

Fico uviedol, že vláda berie rozhodnutie odborov na vedomie. „Ponuka od nás išla nad rámec zvyšovania platov. Učitelia sú jediná kategória, ktorá má v programovom vyhlásení garantované zvyšovanie platov," povedal premiér s tým, že vládna koalícia "prirodzene očakávala, že prijatie ponuky bude sociálnym zmierom" v tejto oblasti.

Šéf odborov Ondek: Navýšenie vnímam pozitívne

Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) Pavel Ondek víta dnešné rozhodnutie lídrov koaličných strán navýšiť platy učiteľov od septembra o šesť percent. "Pre ďalšie roky budeme musieť vychádzať z toho, ako budú pokračovať rokovania o kolektívnej zmluve vyššieho stupňa," skonštatoval Ondek.

Školskí odborári poukazujú na to, že sa slovenskej ekonomike darí a preto vidia priestor na ďalšie rokovania v najbližšom období. "Pokiaľ ide o školstvo, vláda sa zaviazala, že je prioritou," podotkol šéf školských odborárov. Ako tvrdí, stále je šanca vyrokovať zvyšovanie tarifných platov učiteľov o viac ako navrhovala vláda.

Školskí odborári sa v stredu (30.8.) rozhodli nepodpísať memorandum, ktoré malo zaručiť sociálny zmier a zvyšovanie tarifných platov učiteľov spolu o 26,25 percenta do januára 2020. Odmietli sa totiž vzdať svojho ústavného práva každoročne kolektívne vyjednávať o možnosti dohodnúť lepšie pracovné a platové podmienky. 

Viac o téme: PlatyUčiteliaRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu