Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Letná prestávka vlády sa skončila, kabinet dnes opäť zasadne

Takto sa hlasovalo
Takto sa hlasovalo (Zdroj: SITA/Marko Erd, Marek Mrviš)

BRATISLAVA – Vláda by po letnej prestávke dnes mala opäť obnoviť svoju pravidelnú činnosť. Konanie 66. schôdze v naplánovanom termíne ohrozila koaličná kríza. Predsedovia vládnych politických strán sa však v utorok (15.8.) v rámci konzultácií dohodli, že zasadnutie kabinetu sa uskutoční a jeho program bude schválený.

Ministri budú mať na stole rad návrhov zákonov, ktoré sa majú dostať na septembrovú schôdzu Národnej rady SR, aby mohli začať platiť od 1. januára 2018. S dvoma materiálmi prichádza ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), ktorej rezort pripravil úplne nový Zákon o ochrane a podpore obetí trestných činov a novelu Obchodného zákonníka.

Žitňanská sa podľa jej slov snaží o väčšiu ochranu pre obete trestných činov, ktorú má priniesť prvá ucelená a komplexná legislatíva venujúca sa tejto oblasti. Do právneho poriadku zavádza nové pojmy obeť a obzvlášť zraniteľná obeť, vzniká katalóg práv obete trestného činu a vymedzuje sa rozsah služieb odbornej pomoci. Obetiam ich majú poskytovať špecializované subjekty financované štátom.

Novela Obchodného zákonníka má zakročiť proti špekulatívnym fúziám obchodných spoločností, zvyšuje zodpovednosť štatutárov a spoločníkov firiem a snaží sa zaviesť účinné nástroje proti takzvaným bielym koňom. Podľa Žitňanskej by mala byť novela ďalším krokom k zlepšeniu podnikateľského prostredia a prináša opatrenia v prospech všetkých poctivých podnikateľov.

Ministri budú hovoriť aj o plánovanom rokovaní s českou vládou. Pôjde už o piate spoločné zasadnutie kabinetov, uskutoční sa 4. septembra v českých Ledniciach. Tradícia sa rozvíja od roku 2012, naposledy bolo v septembri 2016 v Bratislave. Jednou z hlavných tém bude príprava spoločných podujatí pri príležitosti osláv významných dejinných udalostí v budúcom roku – 100. výročie vzniku 1. Československej republiky či 25. výročie samostatnosti oboch republík.

Na programe rokovania sú aj poslanecké návrhy. Poslanci Národnej rady SR za SNS a Smer-SD chcú, aby účastníci národného boja za oslobodenie a vdovy a vdovci po nich dostávali vyššie príspevky. Súčasný príspevok k dôchodku by sa mal účastníkom národného boja za oslobodenie zvýšiť od novembra na 40 eur mesačne. Vdovy a vdovci by mali dostávať 20 eur mesačne. Od januára 2019 by príspevky mali vzrásť opäť.

Poslanecký návrh novely zákona o ochrane prírody z dielne Mosta-Híd a Smeru-SD počíta s tým, že finančnú náhradu za výrub drevín by obce mohli použiť aj na iné účely ako doteraz. V súčasnosti ich môžu minúť iba na zaplatenie nákladov, spojených so starostlivosťou o dreviny, rastúce na ich území. Po novom by ich mohli použiť napríklad na terénny prieskum či na zelené parky a strechy. 

Členovia kabinetu sa budú zaoberať aj zabezpečením novembrových volieb do vyšších územných celkov. Mali by stáť viac ako 10 miliónov eur, pričom z rozpočtu ministerstva vnútra má ísť na voľby 8.724.459 eur, z rozpočtu Štatistického úradu 1.474.750 eur. Prostriedky rezortu vnútra pôjdu na odmeny členom a zapisovateľom volebných komisií, na tlač hlasovacích lístkov, informačných materiálov a volebných tlačív. Z prostriedkov Štatistického úradu sa zabezpečí spracovanie výsledkov volieb.

Viac o téme: VládaZasadnutieSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu