Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

OĽaNO: Hlavným cieľom nie je odstúpenie Plavčana, ale to, aby sa SNS zriekla ministerstva školstva

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) si uvedomuje, že ministra školstva Petra Plavčana riadi predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko. Preto hlavným cieľom hnutia nie je podľa poslankyne Veroniky Remišovej ani tak odstúpenie ministra Plavčana, ale hlavne to, aby sa SNS a pán Danko zriekli vedenia rezortu, pretože tam spôsobujú obrovské škody, ktoré priamo ohrozujú národné záujmy. Ako povedala Remišová dnes na tlačovej besede, je zjavné, že Danko má talent zamerať sa na "podstatné veci", ako napríklad horalky alebo žlté vagóny a v školstve zatiaľ z jeho strany najviac zarezonovala otázka brannej výchovy, či by žiaci mali, alebo nemali behať s plynovými maskami po lese.

„Odvolávame teda ministra, ale oveľa radšej by sme boli, ak by sa SNS ministerstva školstva vzdala tak, ako keď musela SNS opustiť ministerstvo životného prostredia po škandáloch s emisiami, pozemkami a neviem s čím všetkým ešte za prvej Ficovej vlády. Hoci nie som veľký optimista, kým sa to stalo, na poste ministra sa vtedy za SNS vystriedali traja ľudia, každý z nich musel s hanbou odísť (Jaroslav Izák, Ján Chrbet, Viliam Turský, pozn.). Táto strana, žiaľ, môže na našom školstve a vede napáchať ešte veľké škody,“ vyhlásila Remišová.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka vyzval premiéra Roberta Fica, aby Plavčana odvolal a rezort školstva odňal SNS. Hnutie OĽaNO minulý týždeň vyzvalo predsedu SNS Andreja Danka, aby sa jeho strana vzdala rezortu školstva pre závažné zlyhania v riadení eurofondov na vedu a výskum. OĽaNO zároveň začalo zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR, na ktorej by mal byť odvolávaný minister školstva Peter Plavčan, pretože pri investíciách do vedy a výskumu za viac ako pol miliardy eur úplne zlyhal.

To, čo predvádza SNS na ministerstve školstva je podľa OĽaNO hazardom s budúcnosťou Slovenska a je to proti národným záujmom. Podľa Vašečku majú vyzbieraných zatiaľ polovicu z 30 podpisov potrebných na zvolanie schôdze. Hnutie o zvolaní schôdze komunikuje so stranou Sloboda a Solidarita a hnutím Sme rodina. To, že nemá ešte dostatok podpisov Vašečka zdôvodnil dovolenkovým obdobím. Remišová pripomenula, že Andrej Danko doslova povedal k riadeniu ministra Plavčana: „Neberiem kritiku, že ho riadim. Budem ho riadiť, lebo aj ja som zodpovedný za ministerstvo, budem hovoriť, čo tam má robiť“.

Viac o téme: ŠkolstvoSNSObyčajní ľudia a nezávislé osobnostiPeter Plavčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu