Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Matovič po dlhom čase opäť na tlačovke a hneď útočí: Utopili by ma v kvapke vody

Igor Matovič Zobraziť galériu (4)
Igor Matovič (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Líder strany OĽaNO-NOVA Igor Matovič sa po dlhej dobe objavil na verejnosti. Usporiadal tlačovú konferenciu, na ktorej sa vyjadril k včerajšej avizovanej exekúcii jeho majetku. Parlamentný výbor udelil Matovičovi pre nezlučiteľnosť funkcií pokutu 12-tisíc eur.

Igor Matovič sa približne dva mesiace neukázal na verejnosti. Novinárom nedvíhal mobil a nereagoval na správy, za čo sa ospravedlnil. Ak by Slovensko bolo slobodnou krajinou, povedal by k tomu viac. 

Pokutu Matovičovi udelili na základe toho, že porušil zákon o ochrane verejného záujmu. "Čím som porušil verejný záujem, keď som mal na poličke mŕtvu živnosť, ktorá sa mi automaticky obnovila? Na tú živnosť som mal 0 eur tržby," začal Matovič. "Zároveň by som sa chcel opýtať, prečo výbor neudelil pokutu pánovi Ficovi a odmietol sa tým čo i len zaoberať, za to, že býva v byte daňového podvodníka."

Igor Matovič o exekúcii

To je porušenie, valcovanie verejného záujmu, že premiér priamo berie úplatky od daňového podvodníka, ktorého následne celý systém kryje. O tomto prípade podľa Matovičových slov odmietol výbor, ktorý súdil aj jeho, rokovať. "Rovnako odmietli rokovať aj o tom, že Robert Kaliňák zatajil pôžičku. Ten môj výbor rozhodol o tom, že pôžička nie je pôžička, lebo Kaliňák."

Matovič zopakoval, že nepodnikal a tržba bola nulová. Ak by sa dočkal spravodlivého súdu, na ktorý má právo, pokutu by zaplatil. "Keď niečo vyvediete, chcete, aby sudcovia, ktorí vás budú súdiť, boli nezaujatí. Pri tejto príležitosti si dávam otázku, aký spravodlivý proces som mal ja. Most-Híd, SNS a Smer si nadelili neprávom ústavnú väčšinu a títo ľudia ma súdili."

VIDEO Matovič po dlhom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Keď niekto chce porovnávať, že to je to isté, mám rešpektovať rozhodnutie súdu, tak je tam trošku rozdiel. Mňa súdili ma politickí oponenti, ktorým každý deň hovorím, že kradnú. Títo ľudia by ma utopili v kvapke vody a ja mám skloniť hlavu, ísť do banky a dať prevodný príkaz," tomuto sa líder OĽaNO odmieta podvoliť, lebo nemá právo na spravodlivý proces.

"Z tohto dôvodu som pokutu nezaplatil a nezaplatím, a zároveň viem, že majú moc a môžu poslať exekútora. Nech si poslúžia, nebudem prvý ani posledný," ozrejmil dôvod Matovič. Po Matovičovom odvolaní sa senát Ladislava Orosza síce dal poslancovi stopercentne za pravdu v každom jednom argumente, ktorý s Právnym zástupcom použil.

VIDEO Matovič po dlhom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

"Potom však prišla predsedníčka Ústavného súdu pani Macejková a povedala, že tento senát keď chce mať pravdu, tak musí presvedčiť sedem z ôsmich  sudcov a až potom môžu mať vlastný názor a môžu dať Matovičovi za pravdu," pokiaľ by ich nepresvedčili platí názor predošlého senátu. "V tomto prípade ma odsúdil prvostupňový výbor, v ktorom má ústavnú väčšinu moji politickí oponenti."

Matovič nechce byť vzorom pre ľudí, aby nerešpektovali rozhodnutie súdu. Podľa jeho slov oni mali právo na spravodlivý proces, ktoré jemu chýbalo. Poprosil ľudí, aby sa snažili pochopiť rozdiel. Zároveň si uvedomuje, že skloniť hlavu by bolo ľahšie. "Viem, že cez exekútora to bude drahšie, no ja to nedokážem spraviť."

VIDEO Matovič po dlhom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Vyjadril sa aj k dôvodu jeho neprítomnosti v parlamente. "Národnú radu SR vedie človek, ktorý bez hanby obhajuje čítanie listov, ktorí nám napísali naši voliči. Miesto toho, aby to odsúdil a potrestal, obhajuje to. Kým parlament bude viesť takýto človek, dovtedy ja nemám chuť chodiť do parlamentu." Zaznela otázka, či bude neaktívny aj v septembri. Matovič to však ako neaktivitu neberie.

Viac o téme: Igor MatovičOĽaNO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu