Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kotleba ako premiér by zruinoval Slovensko: Analýza jeho sľubov, ľudia by sa rýchlo zobudili

Marian Kotleba Zobraziť galériu (4)
Marian Kotleba (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Marian Kotleba by vyrovnaný rozpočet nezabezpečil. Fašistická strana ĽSNS sľubovala prostredníctvom svojho programu vyrovnaný štátny rozpočet, ako však tvrdia odborníci, opak je pravdou. Ak by bolo všetko podľa jej predsedu, situácia by sa poriadne zhoršila.

Ako vysvetľuje INESS (Inštitút ekonomických a spoločenských analýz) v štúdii, ktorú zverejnil minulý týždeň, program šéfa ĽSNS by navýšil súčasný deficit o 5,2 miliard eur. Namiesto toho, aby sa teda dostal na nulu, by skončil na sume 6,3 miliardy eur. 

„Marián Kotleba plánuje znižovať výdavky v zanedbateľných oblastiach, pri ktorých ušetrí desiatky, maximálne stovky miliónov eur," poukazuje analytik Róbert Chovanculiak na nedostatky plánu banskobystrického župana a dodáva, že Kotleba zároveň chce zvyšovať výdavky v extrémne drahých oblastiach.

Kotleba ako premiér by
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB / INESS)

Ušetriť chce Kotleba prostredníctvom niekoľkých opatrení. Zníženie poslancov zo 150 na 100 by štátu zabezpečilo 17,5 mil. eur, zrušenie financovania politických strán z verejných zdrojov 12,03 mil. eur, stiahnutie vojakov zo zahraničných misií 31,36 mil. eur, zrušenie poplatku do NATO zas 9,05 mil. eur. 

Zrušením sociálnych dávok pre Rómov by sa malo ušetriť 250 až 322 miliónov eur. Ako pripomína INESS, na všetky tieto dávky však majú nárok všetci občania SR a neexistujú dávky špeciálne pre Rómov.

Jeden z hlavným bodov programu ĽSNS je taktiež zníženie rovnej dane na 15%. Podľa analýzy sa tak so stredným scenárom, kde príjmy klesnú o 2019,4 mil. eur. Okrem toho by musel štát poriadne načrieť do kasy aj kvôli ďalším výdavkom - zníženie veku odchodu do dôchodku by stálo 339 mil. eur, zvýšenie materskej 448 mil. eur, väčšie výdavky na armádu 688 mil. eur či práca pre dlhodobo nezamestnaných 205 mil. eur. 

Kotleba ako premiér by
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: iness.sk)

Opustenie EÚ a NATO

INESS zároveň pripomína, že kotlebovci plánujú opustiť EÚ a NATO, s čím by boli spojené výdavky na obranu sedem miliárd eur. „Okrem toho chce strana zoštátňovať strategické podniky, čo by vyžadovalo ďalšie investície vo výške asi štyri mld. eur. Teda okrem výrazného nárastu prevádzkových nákladov štátu by zároveň narástli aj investičné výdavky vo výške 11 mld. eur, na ktoré by si štát musel požičať,“ upozorňuje inštitút.

Na analýzu nemá podľa ĽSNS zmysel reagovať. „Nemá význam vyvracať ich dohady a odhady vetu po vete, pretože takýchto pseudoanalýz tu už bolo a ešte aj bude,“ uviedol v reakcii podpredseda strany Milan Uhrík. 

Viac o téme: INESSĽSNSMarian Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu