Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Na odhady INESS nemá zmysel reagovať, hovorí Uhrík: Je to pseudoanalýza

Milan Uhrík
Milan Uhrík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na analýzu ekonomického programu strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) od Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz INESS nemá podľa ĽSNS zmysel reagovať

„Nemá význam vyvracať ich dohady a odhady vetu po vete, pretože takýchto pseudoanalýz tu už bolo a ešte aj bude,“ uviedol v reakcii na v utorok 11. júla zverejnenú tlačovú správu INESS podpredseda ĽS Naše Slovensko Milan Uhrík. Ako ďalej konštatoval Uhrík, „vo svojej štúdii povytŕhali body z nášho programu bez ohľadu na kontext, bez ohľadu na časovú nadväznosť realizácie jednotlivých bodov, ich vzájomnú synergiu a komplementaritu. Mnoho vecí si domysleli tak, aby analýza vyšla čo najhoršie, napríklad kapitolu o zoštátňovaní podnikov, čo plánujeme realizovať úplne inak, mnoho vecí len odhadujú a v niektorých prípadoch dokonca vyslovene fabulujú, napríklad zvyšovanie dotácií pre poľnohospodárov, čo sme nikdy nespomínali, atď.“ ĽSNS chce podľa Uhríka urobiť pred novembrovými krajskými voľbami odpočet svojej práce a hospodárenia.

Ak by sa strane Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) podarilo uskutočniť svoj program v roku 2017, bol by výsledkom deficit verejných financií vo výške 6,3 mld. eur, tvrdí to INESS - Inštitút ekonomických a spoločenských analýz na základe analýzy ekonomického programu strany Kotleba - ĽSNS. Upozorňuje, že strana vo svojom programe uvádza, že jej cieľom je vyrovnaný rozpočet. „Len pre porovnanie, 6,3 mld. eur je suma, ktorá dnes putuje na financovanie základného a stredného školstva plus na celé zdravotníctvo. S takýmto vysokým deficitom by sme viac ako dvojnásobne prekročili maastrichtskú hranicu tri percentá deficitu na HDP,“ uviedol INESS v tlačovej správe k výsledkom analýzy, ktorú poskytol Richard Ďurana z INESS.

Podľa INESS sľubuje strana Mariána Kotlebu zvyšovať populárne, ale zároveň aj veľmi drahé výdavky, napríklad dôchodky a šetriť sľubuje z celkového pohľadu na zanedbateľných výdavkoch. INESS ďalej pripomína, že Kotlebova strana plánuje opustiť EÚ a NATO, s čím by boli spojené výdavky na obranu sedem miliárd eur. „Okrem toho chce strana zoštátňovať strategické podniky, čo by vyžadovalo ďalšie investície vo výške asi štyri mld. eur. Teda okrem výrazného nárastu prevádzkových nákladov štátu by zároveň narástli aj investičné výdavky 11 mld. eur, na ktoré by si štát musel požičať,“ upozorňuje INESS v štúdii zverejnenej na jej webstránke http://iness.sk/.

Viac o téme: INESSMarián KotlebaĽSNS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu