Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bugár: Most koalíciu pre Miku nerozbije, podporu Rezníka nevylúčil

Robert Fico a Béla Bugár
Robert Fico a Béla Bugár (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Most-Híd podľa predsedu strany Bélu Bugára koalíciu pre Václava Miku nerozbije. Ako povedal dnes na tlačovej besede, poslanecký klub Most-Híd bude o voľbe generálneho riaditeľa RTVS rokovať pred druhým kolom a bude tiež rokovať s koaličnými partnermi. „Nie je vylúčené, že sa budeme musieť stretnúť s kandidátom alebo kandidátmi.

"Opozícia mala inú možnosť, len ju prekombinovala,“ povedal Bugár. Zároveň nevylúčil, že by v utorňajšej voľbe Most-Híd podporil Jaroslava Rezníka. „Vždy musíte robiť kompromisy. Otázne je, či viete kompromisy akceptovať,“ konštatoval. Ak by Most dostal garanciu pri menšinovom vysielaní, situácia by sa menila, pretože Rezníkovi Most práve vyčíta obmedzovanie vysielania národnostného rádia Patria.

Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar oznámil, že on za Most rokoval o voľbe s opozíciou. Spomenul rozhovor s predsedom Sme rodina Borisom Kollárom. Dohodli sa na podpore Michala Ruttkaya. „Dohodli sme sa, že je podstatné, aby do druhého kola nepostúpil s Jaroslavom Rezníkom Václav Mika, ale Ruttkay. Kollár informoval opozíciu o postoji Mostu-Híd,“ povedal Hrnčiar s tým, že opozícia zmarila túto snahu na poslednú chvíľu. Opozícia sa rozhodla pre voľbu Miku. „Most mal snahu postupovať spoločne, ale s kandidátom, ktorého si dokáže predstaviť,“ uviedol Hrnčiar.

Podľa Bugára voľba riaditeľa RTVS ukázala, že ak nedôjde k dohode v koalícii, nedá sa počítať, že voľba bude úspešná. Budeme pri personálnych zmenách presadzovať, aby pri ďalších nomináciách bola dohoda v koalícii.

Podľa predsedu poslaneckého klubu Most-Híd Gábora Gála je pre stranu kľúčový post generálneho riaditeľa RTVS, nie kandidát Václav Mika.

Bugár zároveň oznámil, že sa črtá v koalícii dohoda na voľbe členky Súdnej rady SR. Podpredsedníčka Mostu a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská totiž odmieta kandidatúru štátnej tajomníčky rezortu Moniky Jankovskej. Tá je dnes vo funkcii ako nominantka Smeru. Žitňanská v prípade jej zvolenia zvažuje demisiu.

Liberáli hovoria o normalizácii formou Rezníka

Podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) má Jaroslav Rezník zabezpečiť normalizáciu verejného priestoru. Strana zároveň očakáva, že poslanci NR SR za stranu Most-Híd, ako aj niektorí poslanci za stranu Smer-SD podporia v druhom kole voľby generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku. Rovnako očakáva, že minister kultúry Marek Maďarič bude medzi poslancami za Smer-SD intervenovať v prospech Václava Miku. Informovala o tom hovorkyňa strany SaS Katarína Svrčeková.

„Predseda Smeru-SD Robert Fico, rovnako aj predseda SNS jasne artikulovali to, čo očakávajú od nového generálneho riaditeľa RTVS - viac pozitívnych správ o vláde a jej činnosti, čo znamená menej kritických názorov a polemiky. Takúto normalizáciu verejnoprávneho vysielania má zabezpečiť Jaroslav Rezník,“ uviedla podpredsedníčka SaS Jana Kiššová. Podľa liberálov je každý demokratický politik povinný takúto sabotáž verejnoprávneho priestoru rázne odmietnuť. „Apelujeme na poslanecké kluby Most-Híd a Smer-SD, aby si dobre rozmysleli, do koho rúk a k akému myšlienkovému svetu RTVS odovzdajú,“ uzatvára vo vyhlásení SaS.

Most-Híd podľa predsedu strany Bélu Bugára koalíciu pre Václava Miku nerozbije. Ako povedal dnes na tlačovej besede, poslanecký klub Most-Híd bude o voľbe generálneho riaditeľa RTVS rokovať pred druhým kolom a bude tiež rokovať s koaličnými partnermi. Zároveň nevylúčil, že by v utorňajšej voľbe Most-Híd podporil Jaroslava Rezníka. „Vždy musíte robiť kompromisy. Otázne je, či viete kompromisy akceptovať,“ konštatoval. Ak by Most dostal garanciu pri menšinovom vysielaní, situácia by sa menila, pretože Rezníkovi Most práve vyčíta obmedzovanie vysielania národnostného rádia Patria.

Poslanci NR SR v prvom kole, ktoré bolo vo štvrtok 15. júna, nezvolili nového generálneho riaditeľa RTVS. Do druhého kola postúpili súčasný šéf TASR Jaroslav Rezník, ktorý získal 73 hlasov a súčasný šéf RTVS Václav Mika, ktorého podporilo 53 poslancov. Rezníkovi k zvoleniu chýbal jediný hlas. Za Rezníka tak museli hlasovať aj poslanci za Most-Híd alebo opozičných strán. Podporu Rezníkovi oficiálne deklarovali len Smer a SNS. Vo voľbách hlasovalo 147 poslancov. Tri hlasy boli neplatné.

Viac o téme: Béla BugárRTVSMost-HídVáclav Mika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu