Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Sýrii je nutné predovšetkým ukončiť vojnu, myslí si europoslanec Štefanec

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Politický proces pod vedením Organizácie spojených národov (OSN) za účasti všetkých umiernených sýrskych skupín je jedinou cestou na dosiahnutie mieru v Sýrii. Európska únia by však mala byť v tomto procese aktívnejšia, uvádza sa v nelegislatívnom uznesení, ktoré tento týždeň schválil Európsky parlament. Podľa slovenského europoslanca Ivana Štefanca (EPP, KDH) je v Sýrii nutné predovšetkým ukončiť vojnu a úloha EÚ bude spočívať hlavne v stabilizácii a obnove krajiny tak, ako to EÚ už dokázala v štátoch bývalej Juhoslávie. Branislav Škripek (ECR, OľaNO-NOVA) uviedol, že EÚ musí v Sýrii hľadať spoľahlivých a perspektívnych politických partnerov.

„ Demokratická federácia viacerých domácich etník a náboženských skupín na sever Sýrie úspešne bojuje proti Dá’išu a na svojom území zriaďuje demokratické inštitúcie nevyhnutné pre budúce udržateľné fungovanie Sýrie," uviedol Škripek.

Európsky parlament tento týždeň podporil stratégiu EÚ pre Sýriu a zdôraznil nevyhnutnosť udržať krajinu jednotnú a nezávislú. Politický proces s podporou a pod dohľadom OSN, na ktorom sa zúčastnia všetky umiernené sýrske skupiny, vedúci k slobodným a spravodlivým voľbám a vychádzajúci z novej ústavy, je podľa poslancov jedinou cestou k mieru v tejto krajine. Vojna v Sýrii si dosiaľ vyžiadala 400-tisíc životov a zanechala vyše 13,5 milióna obyvateľov bez základných potrieb, akými je jedlo, voda a strecha nad hlavou.

Európska únia sa ako najväčší donor musí aktívnejšie zapojiť do mierového procesu v Sýrii, a to najmä v oblasti pomoci pri zbližovaní strán konfliktu a politickej transformácii, podpory obyvateľstva a prípravy na obnovu krajiny, uvádza sa v uznesení. Poslanci tiež zdôraznili nevyhnutnosť zavedenia opatrení na budovanie dôvery, akými je neobmedzený prístup humanitárnych pracovníkov na celé územie krajiny, ukončenie obliehania všetkých miest a prepustenie väzňov a rukojemníkov.

Parlament odsúdil zverstvá a rozsiahle porušovanie ľudských práv a medzinárodného humanitárneho práva páchané všetkými stranami konfliktu, najmä však ozbrojenými silami Asadovho režimu, ktoré podporuje Rusko a Irán, a skupinami Dá’iš (takzvaný Islamský štát) a Džabhat Fath aš-Šám. Poslanci v tejto súvislosti vyzvali na zriadenie tribunálu pre vojnové zločiny v Sýrii, ktorý by sa nimi zaoberal, kým sa nepostúpia Medzinárodnému trestnému súdu.

Viac o téme: SýriaIvan Štefanec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu