Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Koaliční poslanci dnes ukázali, že pohŕdajú ľuďmi a ústavou, hovorí opozícia

Igor Matovič na vyjadrení opozície k zrušeniu odvolávania Andreja Danka
Igor Matovič na vyjadrení opozície k zrušeniu odvolávania Andreja Danka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Koaliční poslanci Národnej rady SR, ktorí dnes odmietli podporiť mimoriadnu schôdzu NR SR venovanú odvolávaniu predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS), ukázali, že pohŕdajú ľuďmi a Ústavou SR. Na tlačovej konferencii to vyhlásil líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič.

Podľa jeho slov koaliční poslanci ukázali, že pohŕdajú aj vlastným svedomím, lebo ho kedykoľvek vymenia za príkaz predsedu svojej strany. "Každý zbojník má zbojnícku česť, vojaci majú vojenskú česť a kapitáni kapitánsku. Ale kapitán Andrej Danko kapitánsku česť nemá. Desať dní mlčí, nepovedal jediné slovo, neposlal do médií - prepáčte, zlyhal som, odpustite. Toto nesvedčí o tom, že si tie výložky zaslúži," povedal šéf Obyčajných.

Zároveň tvrdí, že pred dnešnou schôdzou bol Andrej Danko na grémiu, na schôdzu ale neprišiel, nezapísal sa do prezenčnej listiny a nehlasoval. "Takže má absenciu a som zvedavý, ako bude postupovať voči sebe," odkázal Matovič.

Líder OĽaNO-NOVA je presvedčený, že pôvodný príkaz otvárať listy adresované poslancom nebol z hlavy vedúceho Kancelárie NR SR Daniela Guspana, ale z Dankovej. "Ak niekto spácha takýto atentát na základné ústavné právo na listové tajomstvo, je to hanba. Dnešným dňom predsedníčka ľudskoprávneho výboru Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA) žiada o zverejnenie zoznamu všetkých poslancov, ktorým boli otvorené listy. Chceme zistiť, či sa to týkalo len niektorých alebo všetkých," vysvetlil.

Podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) sa domnieva, že Danko zlyhal dvakrát. "Najskôr dovolil, že takýto prípis o zásielkach vôbec opustil kanceláriu Guspana. Potom, keď išiel na dovolenku a nevrátil sa, aj keď si to situácia vyžadovala. Vysvetliť, prečo dovolil pošliapať ústavné právo občanov, je jeho povinnosť. On sa spovedá verejnosti, ktorej listy dovolil otvárať. Preto mal povinnosť sa vrátiť a reagovať," odkázala.

Podľa Ďuriš Nicholsonovej Danko na dnešnom grémiu priznal, že bol na dovolenke, lebo bol unavený z nedávneho summitu predsedov parlamentov krajín EÚ. "Otázka teda je, či je schopný vykonávať túto funkciu," myslí si.

Predseda Sme rodina Boris Kollár je presvedčený, že tu niekto pošliapal práva ľudí. "Preto sme sa k iniciatíve pridali. Mne by stačilo, keby sa ospravedlnili, ale toto som nepočul. Preto tu stojím a chceme to riešiť," avizoval Kollár. Na ďalšom postupe sa opozícia ešte dohodne. "Koalícia chce, aby bolo po kauze čím skôr. Ale kauza určite neskončila. Je našou povinnosťou zareagovať," dodal Matovič.

Danko napokon opozičnému pokusu o jeho zosadenie z funkcie na pôde parlamentu nečelil. Za program mimoriadnej schôdze totiž zahlasovalo len 54 poslancov zo 131 prítomných. Za program hlasovali prítomní poslanci SaS, OĽaNO-NOVA, Sme rodina, ĽSNS a väčšina nezaradených zákonodarcov. Proti boli kluby Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd.

Viac o téme: ListyOpozíciaOdvolávanieIgor MatovičAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu