Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kauza Matovičovej údajnej šikany: Lipšic prezradil aj to, o čom žena nevedela, hrozí mu koniec

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Matovičovo priznanie a odchod z parlamentu rozvíril hladinu. Okamžite sa spustila vlna reakcií na tento nečakaný krok opozičného poslanca. Zaklincoval to Ficov Úrad vlády. No prišlo aj na reakcie z druhej strany. Otvorený odkaz poslal aj jeho kolega Lipšic, ktorý poodkryl situáciu v Matovičovej rodine.

Rozhodnutím nechodiť na schôdze parlamentu z dôvodu šikany koalície Matovič opäť raz rozpútal na slovenskej politickej scéne búrku. Vyhlásil, že sa mu vyhrážajú smrťou a že mu neznámy muž povedal, že skončí pod vlakom. Tvrdí tiež, že mu prehľadali byt a zmitli mu prijaté smsky.

Pozrite si celú emotívnu tlačovku Matoviča

Igor Matovič na tlačovej konferencii oznámil odchod z parlamentu.

Nie sme klinika

Najprevapivejšie na jeho rozhodnutie zareagoval Úrad vlády. Odkázali Matovičovi, že nie sú klinika mentálneho zdravia a v deň víťazstva nad fašizmom nemá čo otravovať ľudí so svojou diagnózou. "Je neuveriteľné, že v deň, keď si pripomíname víťazstvo nad fašizmom, keď spomíname na našich otcov, ktorí zahynuli v boji proti fašizmu, tento človek otravuje spoločnosť svojou diagnózou," znela reakcia.

Dcéra ho prosila o odchod z politiky

Svojho kolegu podržal Daniel Lipšic, ktorý sa vzdal mandátu kvôli tomu, že zrazil chodca. "Viem, ako ťažko niesli tieto útoky jeho najbližší - jeho manželka, a jeho dve dcéry. Viem, že po poslednom incidente sa obával povedať svojej manželke, čo sa udialo. Viem, že jeho dcéra mu raz ráno - po týchto nezmyselných útokoch - nechala na stole obrázok s nápisom, že ho prosia, aby odišiel z politiky," priznal politik.

Kauza Matovičovej údajnej šikany:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Lipšic si pritom kopol aj do slovenských intelektuálov a ich dvojitom metre. "Koľkí z nás by psychicky zniesli toľko útokov, diskreditačných kampaní v médiách vlastnených oligarchami, nezmyselnej kriminalizácie? Ak by sa niečo podobné dialo opozičnému lídrovi v Poľsku, či Maďarsku, tak by niektoré naše intelektuálne elity boli na barikádach. Teraz - sú ticho, pretože ... pretože Matovič. Nevadí, že popri tom sa likvidujú aj kľúčové princípy liberálnej (!) demokracie. Za ich hanebného mlčania," dodal dvojnásobný exminister.

Aj mne sa vyhrážali guľkou

Zareagovala smerácka europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová. "Pred tromi rokmi vyrevovali nacisti na námestí, že ma obesia. Písali mi, že na mňa čaká guľka do čela, že už je vykopaná jama do ktorej ma zakopú a podobné perly," napísala s tým, že ona ale tlačovku nezvolávala. Matovič si podľa zaslúži odbornú pomoc a nie pochopenie a posmešky.

Kauza Matovičovej údajnej šikany:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Matovič sa k svojmu rozhodnutiu vyjadril aj dnes na Facebooku. Nahnevala ho reakcia niektorých ľudí. No vyjadril sa k predsedovi parlamentu. Slová o "hodení pod vlak" podľa poslanca nemohol vyriecť obyčajný človek. "Vraj to mi mohol povedať akýkoľvek nahnevaný občan ... Fakt? "my ťa vyhadzovať nebudeme" ... toto hovorí nahnevaný občan? Gratuľujem páni, k vystihnutiu podstaty," napísal Matovič.

Kauza Matovičovej údajnej šikany:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Hrozí strata mandátu

Parlament môže vyzvať OĽaNO Igora Matoviča, ak nebude chodiť na rokovania parlamentu, aby sa vzdal mandátu. O mandát ho však pripraviť nemôže. Rozhodnutie predsedu OĽaNO Igora Matoviča nezúčastňovať sa na rokovaní parlamentu je podľa predsedu Mandátového a imunitného výboru NR SR Richarda Rašiho absolútnym zneužitím mandátu poslanca. Pokiaľ by Matovič naplnil to, čo hovorí, vzniká bezprecedentná situácia. „Každému, kto nechodí do práce, bude mu ukončený pracovný pomer. U poslancov to neplatí, ale aj tak poslanec poruší zákon,“ upozornil Raši.

V júni bude NR SR hlasovať o zbavení mandátu Matoviča za opätovné nepozastavanie živnosti. Za zbavenie mandátu musí hlasovať ústavná väčšina, teda 90 poslancov národnej rady.

Po policajnej ochrane netúži

Matovič (OĽaNO-NOVA) v súvislosti s vyjadreniami o zastrašovaní jeho osoby odmietol polícii poskytnúť bližšie informácie, nepodal trestné oznámenie a taktiež odmietol policajnú ochranu. Uviedol to hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

"Môžeme uviesť, že príslušníci Národnej kriminálnej agentúry poslanca Národnej rady Igora M. kontaktovali, cieľom bolo získať viac informácií k údajnému zastrašovaniu jeho osoby, ktoré verejne prezentoval 8. mája na tlačovej besede. Pán poslanec odmietol poskytnúť akékoľvek bližšie informácie, ktoré by polícii pomohli zistiť skutkový stav a identifikovať páchateľa, rovnako odmietol podať trestné oznámenie. Pán poslanec taktiež odmietol policajnú ochranu," povedal Slivka.

Viac o téme: Igor MatovičDaniel Lipšic
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu