Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pravica v totálnom rozklade? Vzniká nová politická strana, spájajú sa známe mená

Miroslav Beblavý a Jozef Mihál Zobraziť galériu (7)
Miroslav Beblavý a Jozef Mihál (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Vzniká nová politická strana. Miroslav Beblavý, Jozef Mihál a päť ďalších nezaradených poslancov zakladajú novú politickú stranu. Nezaradení poslanci chcú stranu založiť do roka, meno ešte nemajú, majú už však ďalších podporovateľov. Politológ je skeptický a veľké šance strane do budúcnosti nedáva.

Finálne rozhodnutie založiť stranu padlo podľa Beblavého pred dvoma týždňami. Definitívne dali bodku za špekuláciami, že sa pripoja k hnutiu Progresívne Slovensko, nechcú na nich čakať. „Zhodli sme sa, že na Slovensku chýba politická sila, ktorá by zastupovala ľudí tak, ako ich chceme zastupovať my. A aj na tom, že do toho chceme ísť bez ohľadu na to, ako sa rozhodnú iní,“ povedal pre Denník N, ktorý o tom informoval ako prvý.

Miroslav Beblavý
Zobraziť galériu (7)
Miroslav Beblavý  (Zdroj: SITA)

Ďalšou tvárou bude odídenec od Sulíka. Jozef Mihál, ktorý nedávno odišiel zo SaS, priznal, že do krajských volieb nejdú. „Budeme podporovať rozumných ľudí, ktorí kandidujú za županov alebo poslancov. K voľbám sa budeme vyjadrovať, ale aktívne sa na nich nezúčastníme,“ povedal pre portál Mihál. Ďalší nezaradení poslanci sú zrejme Viera Dubačová (ex-OĽaNO), Katarína Macháčková (ex-Sieť), Simona Petrík (ex-Sieť), Zuzana Zimenová (ex-Sieť) a Oto Žarnay (ex-OĽaNO).

Jozef Mihál
Zobraziť galériu (7)
Jozef Mihál  (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Beblavý napísal na Facebooku, že ich strana bude pre tých, ktorí nemajú koho voliť. "Najstrašnejšia veta v slovenčine znie: Zakladáme politickú stranu. Ak však rastúce množstvo občanov nemá koho voliť, treba s tým niečo robiť," tvrdí Beblavý s tým, že tu budú pre ľudí, ktorí "od politikov chcú len to, aby nekradli, svedomito pracovali a držali sa hodnôt Novembra 1989". Rozhodnutie odídencov založiť stranu prišlo tesne po tom, čo oznámenie o kandidatúre do parlamentu ako aj premiérskych ambíciách odmietol prezident Andrej Kiska.

Proeurópski a protrhoví

Nová strana chcem byť proeurópska, ekonomicky liberálna a odmieta spoluprácu s koaličným Smerom. "Chceme byť jasne proeurópski. Slovensko je v Únii najslobodnejšie a najviac zmôže v nej. Do tretice – myslíme si, že je na jednej strane dôležité byť ekonomickým liberálom, lebo bohatstvo v tejto krajine produkuje trhová ekonomika a nie štát. To je potrebné vyvážiť pomerne silnou sociálnou funkciou štátu. V tom sa určite líšime od Richarda Sulíka," povedal v rozhovore Beblavý.

Zľava: Petrík, Beblavý, Macháčková a Zimenová
Zobraziť galériu (7)
Zľava: Petrík, Beblavý, Macháčková a Zimenová  (Zdroj: SITA)

Odídenci od Procházku, Sulíka a Matoviča

Ich podporovatelia sa združili okolo výzvy Vráťme Slovensko ľuďom. Spolu s Beblavým podpísali výzvu Vráťme Slovensko ľuďom aj Vladimír Bilčík (kandidoval za Sieť), Viera Dubačová (ex-OĽaNO), Ľudmila Chodelková, Katarína Macháčková (ex-Sieť), Jozef Mihál (ex-SaS), Pavel Nechala, Simona Petrík (ex-Sieť), Dalibor Roháč, Martin Vavrinčík, Zuzana Zimenová (ex-Sieť), Oto Žarnay (ex-OĽaNO) a Viola Želinská.

Pravica v totálnom rozklade?
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: topky)

Miroslav Beblavý skončil v Sieti Radoslava Procházku po tom, čo strana išla do vlády so Smerom. Spolu s ním odišla aj Macháčková, Petrík a Zimenová. Jozef Mihál odišiel od Sulíka iba prednedávnom, vo februári.

Osobné ambície mali ustúpiť

Politológa Tomáša Koziaka vznik novej politickej strany prekvapil aj z toho dôvodu, že vzniká z odídencov. "Nie sú to noví ľudia, ktorí by mohli začať budovať stranu na zelenej lúke s novými ideami s novou ponukou. Hlavne u pána Beblavého, ktorý prešiel niekoľkými politickými stranami. Toto ma trošku prekvapilo. Očakával som, že títo ľudia sa priradia k začínajúcemu projektu Progresívne Slovensko," povedal pre Topky politológ.

Pravica sa tak rozrastie o ďalšiu stranu. Tá sa naďalej bude trieštiť. "Samozrejme. Ľudia, ktorí to myslia s pravicovou politikou naozaj vážne, by mali viac uvažovať nad tým, či takýto projekt nepomôže ďalšiemu triešteniu pravicových síl na politickom spektre. Či, povedzme, možno by mali svoje ambície trošku krotiť v prospech toho, aby na pravej strane politického spektra mohlo vzniknúť niečo, čo by malo solídny základ a bolo alternatívou toho, čo je na ľavej polovici spektra". Podľa Koziaka je konkurencia pravicových strán veľká a je veľmi otázne, či dokážu obstáť.

Brifing so studentami pred protestom v Bratislave.

Beblavý to dlhodobo skúša, raz mu to možno vyjde, povedal Maďarič

Miroslav Beblavý je politik, ktorý to v rámci strán dlhodobo skúša a raz mu to možno vyjde. Povedal to dnes novinárom podpredseda Smeru-SD a minister kultúry Marek Maďarič na margo informácie Denníka N, že poslanci NR SR Beblavý, Jozef Mihál a ďalších päť nezaradených chcú založiť novú politickú stranu. "Neviem, či majú šancu na úspech. Ako poslanci majú výhodu, sú známi, ale netuším nič o ich smerovaní. Pán Beblavý prešiel viacero politických projektov, takže netuším, kam sa teraz zvrtne. Vyjadruje sa ku všetkému," poznamenal Maďarič.

Marek Maďarič
Zobraziť galériu (7)
Marek Maďarič  (Zdroj: SITA)

Ďalší podpredseda Smeru-SD a minister hospodárstva Peter Žiga vníma zakladanie novej strany ako slovenský politický folklór. "Bolo tu už niekoľko podobných pokusov. Politici, ktorí sa nevedia uplatniť vo svojej strane, odchádzajú a zakladajú nové. Je to typické pre pravé politické spektrum. Ťažko povedať, či nájdu priestor. Sú to už okukané tváre a neočakávam, že prinesú niečo zásadné," dodal Žiga.

Baránek: Nie som si istý, že nová strana Beblavého a Mihála je to, čo verejnosť očakávala

Analytik Ján Baránek nie je si istý, že nová strana Miroslava Beblavého a Jozefa Mihála je to, čo verejnosť očakávala. Ako povedal Baránek dnes, ani jeden z nich nie je nové tvár v politike. Pre Beblavého to dokonca nebude ani prvá, ani druhá strana. „Je to veľký otáznik. Uvidíme však, kto tam bude ďalší,“ povedal.

Baránek si myslí, že nová strana Beblavého a Mihála bude orientovaná liberálne. „Bude teda konkurovať SaS. Priestor, ktorý však obsadzuje SaS, nie je až taký veľký. Ak teda bude trvať na liberálnej agende, veľa voličov pre nich nevidím,“ konštatoval Baránek, podľa ktorého ak chce dvojica politikov osloviť širší okruh voličov, musela by mať ich strana aj konzervatívnejšie smerovanie, čo sa mu nezdá, že by sa chceli takto uberať.

Slovenský volič dnes podľa Baránka hľadá vizionára, ktorý povie, čo spraviť s krajinou za štyri roky. „Zatiaľ takého nemáme, preto aj Robert Fico je dnes stále silný. Vizionár by mal povedať, čo bude so Slovenskom v dvojkoľajnej Európe. Ale možno táto nová strana niekoho takého vygeneruje,“ dodal Baránek s tým, že Slovensko čaká niekoho, kto bude mať agendu sociálne slabej väčšiny, a nie menšín.

Sulíkovci: Mihál a Beblavý sú v politike pridlho, aby pasívne čakali na ponuku

Jozef Mihál a Miroslav Beblavý pôsobia v politike príliš dlho, aby pasívne čakali na ponuku Progresívneho Slovenska alebo iného subjektu. Uviedla to dnes hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková na margo skutočnosti, že Mihál, Beblavý a ďalších päť nezaradených poslancov NR SR zakladajú novú stranu. Mihál nedávno odišiel práve z SaS.

"Strana SaS bude po najbližších voľbách rada spolupracovať s každou demokratickou politickou stranou, ktorej program bude zlučiteľný s naším. V súčasnosti je však predčasné odhadovať šance strán, ktoré ešte nevznikli," dodala.

studentsky protest v bratislave

Viac o téme: Jozef MihálMiroslav Beblavý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu