Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Koniec pretvárky! Kotleba zneužil hendikepovaných na odpornú nacistickú propagandu

Marian Kotleba pri predávaní daru Zobraziť galériu (5)
Marian Kotleba pri predávaní daru (Zdroj: naseslovensko.net)

BRATISLAVA - Pomoc tým, ktorí to potrebujú, zneužili na prezentovanie nacistickej ideológie. Marian Kotleba a ĽSNS sa „blysli" činom, ktorý možno označiť za poriadne cynický.

Štrnásty marec, čo je deň, kedy sa pripomína založenie klérofašistického Slovenského štátu a jeho prezident Jozef Tiso, „oslávili" kotlebovci podujatím spojeným s charitatívnou zbierkou. Internetová stránka ĽSNS na jednej z fotografií ukazuje, ako Marian Kotleba odovzdáva šek rodine postihnutého chlapca, ktorý je na vozíčku. Ide o sumu 1488 eur.

Číslo 1488 je pritom považované za jeden zo symbolov neonacistov. Kombinuje dve čísla - 14 a 88. Pôvodcom symboliky štrnástky je americký neonacista David Laine. Ide o slogan, štrnásť pre extrémistov dôležitých slov. „We must secure the existence of our people and a future for white children," čo v preklade znamená „Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť pre biele deti."

Druhé číslo 88 je zas skratkou nacistického pozdravu. Písmeno „H“ je na ôsmom mieste v abecede a HH, čiže 88, znamená „Heil Hitler“. 1488 sa celkovo používa pre slogan WHITE PRIDE WORLD WIDE 1488.

Koniec pretvárky! Kotleba zneužil
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: naseslovensko.net)

Nacistický režim pritom voči chorým a hendikepovaným ľuďom zhovievavý nebol a boli jednými z prvých obetí Hitlerovho besnenia. „Hitlerovské Nemecko začalo veľmi skoro likvidovať svojich fyzicky a mentálne hendikepovaných ľudí, invalidi a chorí patrili medzi prvé obete Hitlera a dnes sme sa dožili toho, že strana snažiaca sa navonok vystupovať ako protisystémová, sa verejne a s výsmechom priznáva k svoju nacistickému vzoru," upozorňuje na Facebooku teológ Michal Havran.

Symboly neonacistov, stačí pár klikov v google.

Koniec pretvárky! Kotleba zneužil
Zobraziť galériu (5)

Koniec pretvárky! Kotleba zneužil
Zobraziť galériu (5)

Viac o téme: ĽSNSMarian Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu