Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kotlebov poslanec prestrelil: Polícia prešetruje, ako komentoval vyznamenaných

Stanislav Mizík
Stanislav Mizík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – To, ako na internete poslanec Ľudovej strany Naše Slovensko Stanislav Mizík komentoval niektoré tohtoročné osobnosti vyznamenané prezidentom Andrejom Kiskom, prešetruje polícia.

Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová, na ktorú od januára prešlo dozorovanie extrémistických trestných činov, uviedla, že „polícia začala konať ex offo koncom minulého týždňa pre podozrenie zo spáchania prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia“. Zároveň dodala, že v súvislosti s Mizíkovými vyjadreniami prišli na prokuratúru podnety od viac ako dvoch desiatok občanov. 

Poslanec Mizík 10. januára na sociálnej napadol zoznam ocenených osobností, prekáža mu okrem iného ich židovský pôvod. Podľa poslanca prezident Kiska sa buď zbláznil alebo vedomo degraduje slovenské vyznamenania. Udeľovanie štátnych vyznamenaní Kiskom otočilo zdravý rozum hore nohami, napísal ďalej. Negatívne komentoval udelenie vyznamenania aj Michalovi Kaščákovi, ktorý je podľa jeho vyjadrení organizátor zvráteného festivalu Pohoda. Na adresu Daniely Šilanovej napísal, že bola fanatička do cigánskych zvykov. 

Predseda parlamentu Adrej Danko reagoval na Mizíkov status, že „sa tým budeme vážne zaoberať“. V rámci toho, čo nám zákon dovoľuje, nezostane nitka suchá na ĽSNS, zdôraznil šéf parlamentu. Proti Mizíkovým vyjadreniam sa jasne postavila aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. „Nemusí každý súhlasiť s vyznamenaniami, ktoré udelil prezident Kiska, ale kádrovanie ich držiteľov podľa pôvodu, ako to urobil poslanec Mizík na internete, je už ďaleko za hranicami, ktoré môžeme ako spoločnosť akceptovať,“ vyhlásila. Podľa Žitňanskej sú výroky poslanca nielen hlúpe, ale pre spoločnosť nebezpečné, a práve preto, že ide o poslanca, treba ich jasne odmietnuť. 

Mizík má problémy pre to, ako sa vyjadruje aj v parlamente. Jeho inými nevhodnými výrokmi v pléne národnej rady sa počas poslednej schôdze parlamentu zaoberal mandátový a imunitný výbor. Ten rozhodol, že na najbližšej schôdzi, ktorá sa začne 31. januára, sa má v pléne ospravedlniť. Ak tak neurobí, výbor bude rozhodovať o ďalšom postihnutí poslanca. Hrozí mu aj pokuta tisíc eur. 

Viac o téme: VyznamenanieStanislav Mizík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu