Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Top 5 osobností roku 2016: Problémy so zdravím, veľký pád, ale aj odvaha!

Robert Fico, Andrej Danko, Andrej Kiska a Miroslav Lajčák Zobraziť galériu (6)
Robert Fico, Andrej Danko, Andrej Kiska a Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rok 2016 bol na politické udalosti na našej pôde naozaj bohatý a slovenskí zástupcovia ľudu sa rozhodne nenudili. Pozrite sa spoločne s nami na rebríček politikov, ktorí sa do pamätí Slovákov zapísali najviac - či už pozitívne alebo negatívne.

1.) Miroslav Lajčák

Miroslav Lajčák
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Postavou roka sa podľa redakcie Topiek stáva Miroslav Lajčák. Šéf slovenskej diplomacie mal naozaj perný rok, ktorý sa začal prípravou na slovenské predsedníctvo v Rade EÚ. Lajčák sa taktiež uchádzal o post generálneho tajomníka OSN, ku ktorému nemal až tak ďaleko - v konečnom hlasovaní skončil na druhom mieste, no špekuluje sa, že mu uškodilo najmä lobovanie premiéra Fica v Moskve či nezískanie podpory okolitých krajín.

Za klobúk si skúsený diplomat ale určite nedá kauzu ohľadom už spomínaného predsedníctva, konkrétne predražené zakázok pri organizovaní kultúrnych podujatí. Problémy mu spôsobila bývalá zamestnankyňa ministerstva zahraničia Zuzana Hlávková, ktorá sa rozhodla prehovoriť na verejnosti.

2.) Robert Fico

Top 5 osobností roku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Premiér musel byť v plnom nasadení aj tento rok. Voľby preňho nedopadli práve najšťastnejšie - so ziskom 28% ich síce vyhral, no musel sa spojiť s ďalšími tromi stranami, aby sa udržal pri moci. Fico taktiež čelí kauze Bašternák a veľkým opozičným protestom, no žiadnu zodpovednosť zatiaľ nevyvodil a rovnako podržal aj ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý je do nej zapletený tiež. Okrem toho musel ukočírovať slovenské predsedníctvo a aby toho nebolo málo, zradilo ho zdravie a v apríli sa podrobil operácii srdca.

3.) Andrej Kiska

Top 5 osobností roku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Prezident začal vystrkovať rožky. Po voľbách sa stretol s lídrami všetkých strán, ktoré sa dostali do parlamentu, s výnimkou Mariana Kotlebu. Počas roka sa viackrát pustil do konfliktu s Robertom Ficom či Andrejom Dankom, pričom dvakrát sa dokonca prihováral poslancom v parlamente v emotívnych prejavoch. Kiskovi sa taktiež nepáčila novela rokovacieho poriadku, ktorú vypracovala SNS, a po jej prvom prijatí ju odmietol. Jeho veto prelomilo začiatkom decembra 79 poslancov predovšetkým koalície.

4.) Andrej Danko

Andrej Danko
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Zaujímavý rok prežil aj Andrej Danko. Líder národniarov ich dokázal znovu dostať do NR SR, pričom strana je súčasťou koalície a Danko sa dokonca stal predsedom parlamentu. Z tejto pozície vyhlásil križiacku vojnu opozícii a jej spôsobom v parlamente, keď sa mu aj napriek tvrdej kritike a prvotnému vetu prezidenta podarilo presadiť novelu rokovacieho poriadku. Povolebná situácia priniesla aj spojenectvo, ktoré sa ešte v minulosti zdalo nemysliteľné - kolegami a priateľmi sa stali predsedovia SNS a Most-Híd.

Okrem iného sa Danko počas roka zaplietol do niekoľkých slovných prestreliek so šéfom OĽaNO Igorom Matovičom a pozor si musel dávať aj na zdravie. Podobne ako premiér Fico, aj Danko sa podrobil operácii - v jeho prípade bol problémovým žalúdok. 

5.) Radoslav Procházka

Radoslav Procházka
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Smutná postava tohto roka. Procházka doň vstupoval s veľkými nádejami a ambíciami, chvíľu sa o ňom hovorilo ako o možnom premiérovi, ak by sa pravicovým stranám podarilo získať dostatočný počet voličov. Sieť však prepadla na plnej čiare, keď sa len tak tak dostala do parlamentu a nakoniec musela spojiť svoje sily aj so Smerom. To všetko sa udialo po tom, ako bola šéf strany nachytaný pri klamstvách, a to priamo po voľbách. Neslávne skončil aj snem strany, po ktorom Procházka skončil ako predseda a stihol zúčastnených počastovať vulgarizmami. Klinčekom do rakvy bolo nezvolenie do pozície sudcu Všeobecného súdu EÚ.

Viac o téme: Robert FicoRadoslav ProcházkaAndrej DankoMiroslav LajčákAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu