Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Smer reaguje na korupčný škandál u Lajčáka: Agentúra Evka s nami nespolupracovala

Miroslav Lajčák a bývalá zamestnankyňa Zuzana Hlávková
Miroslav Lajčák a bývalá zamestnankyňa Zuzana Hlávková (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Agentúra Evka sa nikdy nepodieľala na predvolebných kampaniach, ani na programe snemov strany SMER – sociálna demokracia. Uviedol to tlačový odbor strany Smer-SD. Strana tak reagovala na pondelkové (21. 11.) vyhlásenie bývalej zamestnankyne Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Zuzany Hlávkovej, ktorá obvinila rezort diplomacie z predražených zákaziek súvisiacich so slovenským predsedníctvom v Rade EÚ.

Hlávková uviedla, že k podujatiu predstavenia loga slovenského predsedníctva bol z troch zaslaných návrhov agentúr, ktoré mali zastrešovať podujatie, automaticky vybratý práve návrh Agentúry Evka za 156-tisíc eur ako ten, ktorý sa bude realizovať. Rovnaká agentúra sa podľa bývalej zamestnankyne mala podieľať i na príprave slávnostného snemu strany Smer-SD z decembra 2015 v Nitre.

Zároveň upozornila taktiež na to, že rozpočty viacerých projektov sa po príchode externej poradkyne Zuzany Ťapákovej začali navyšovať. Hlávková mala o tom upovedomiť svojím listom i priamo ministra. Podľa jej slov Lajčák však v tejto veci nekonal. Ponúkol jej na ministerstve iné miesto, ona odmietla.

Bývalá zamestnankyňa sa obrátila na Transparency International Slovakia, ktoré podalo podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, Protimonopolný úrad SR a Najvyšší kontrolný úrad SR. Rezort diplomacie jednoznačne odmietol tvrdenia Hlávkovej a Transparency International Slovakia o pochybnostiach pri obstarávaniach spojených s predsedníctvom. Hovorca ministerstva Peter Stano uviedol, že rozpočet predsedníctva sa dodržiava, a nielenže k jeho navyšovaniu nedochádza, ale podarí sa mu dokonca dosiahnuť úsporu.

Viac o téme: Miroslav LajčákZuzana Hlávková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu