Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Šokovaný Lajčák reaguje na obvinenia z korupcie: Nechápem, že tomu ľudia uverili!

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Som šokovaný, ako ľudia doma zobrali obvinenia za hotovú vec. Na základe toho sa prijímajú ďalekosiahle závery, odsudzujúce bez toho, aby sa ľudia vôbec oboznámili s faktami. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák to povedal na svojej pracovnej ceste v Bosne a Hercegovine na margo vyhlásenia bývalej zamestnankyne rezortu diplomacie Zuzany Hlávkovej ohľadom predražených zákaziek.

"Nemôžem byť ľahostajný k tomu, čo sa doma deje a nemôžem skryť svoje sklamanie a rozhorčenie zároveň. Keď sa pozrieme na fakty, tak jeden človek, ktorý osem mesiacov pracoval na mojom ministerstve na pozícii referenta napísal blog, kde vyjadruje nejaké svoje pocity a pochybnosti," uviedol minister Lajčák.

Podľa jeho slov nikto nemá väčší záujem o transparentnosť predsedníctva ako on, pretože sa spája s jeho menom. "Som si absolútne istý, že keď ukážeme fakty, každý to pochopí a naozaj by som chcel všetkých požiadať, aby počkali s vynášaním rozsudkov skôr, než sa oboznámia s faktami, pretože zrazu na Slovensku sú všetci odborníci na verejné obstarávanie, na organizáciu kultúrnych programov, na organizáciu predsedníctva, zároveň sú tu všetci aj prokurátori aj sudcovia, takže mne z toho trošku až rozum zostáva stáť. Verím, že ten rozum sa nám podarí vrátiť," dodal.

Bývalá zamestnankyňa ministerstva zahraničných vecí Zuzana Hlávková obvinila v pondelok (21.11) na tlačovej konferencii s Transparency Interantional Slovensko (TIS) rezort z predražených zákaziek súvisiacich so slovenským predsedníctvom. Upozornila taktiež na to, že rozpočty viacerých projektov sa po príchode externej poradkyne Zuzany Ťapákovej začali navyšovať.

Hlávková mala o tom upovedomiť svojím listom i priamo ministra. Podľa jej slov Lajčák však v tejto veci nekonal. Ponúkol jej na ministerstve iné miesto, ona odmietla. Bývalá zamestnankyňa sa obrátila na Transparency International Slovensko, ktorá podala podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, Protimonopolný úrad SR a Najvyšší kontrolný úrad SR. 

Rezort diplomacie jednoznačne odmietol tvrdenia Hlávkovej a TIS o pochybnostiach pri obstarávaniach spojených s predsedníctvom. Hovorca ministerstva Peter Stano uviedol, že rozpočet predsedníctva sa dodržiava, a nielenže k jeho navyšovaniu nedochádza, ale podarí sa mu dokonca dosiahnuť úsporu.

Navyše ministerstvo obraňuje i svoju zamestnankyňu a zároveň Hlávkovej priamu nadriadenú, riaditeľku predsedníckeho odboru pre komunikáciu Slavomíru Mašurovú, že jej údajne posunula videonahrávku, ako má vyzerať program počas jedného z predsedníckych podujatí s tým, "že by to mala robiť nejaká smerácka agentúra"

"Ministerstvo v mene uvedenej riadiacej pracovníčky túto interpretáciu jednoznačne odmieta, riaditeľka odboru Slavomíra Mašurová sa od takýchto tvrdení dištancuje a nikdy nič také nepovedala. Ministerstvo pripomína, že jednoznačne odmieta obvinenia na adresu svojich zamestnancov, predstaviteľov a spolupracovníkov z úst bývalej zamestnankyne, ktoré sú nepravdivé, opierajú sa len o subjektívne dojmy a čiastkové informácie vytrhnuté z kontextu," TASR o tom informoval tlačový odbor rezortu diplomacie.

Viac o téme: Miroslav LajčákZuzana Hlávková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu