Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovensko vydesilo tisícky študentov v Európe, nepravdivé obvinenie: Všetko je nakoniec inak

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: pc.zoznam.sk)

BRATISLAVA - Takýto krok by nám na popularite nepridal! V utorok sa na renomovanom politickom portáli Politico objavili správy, podľa ktorých chcelo Slovensko urobiť naozaj nepopulárny krok. Pocítili by ho tisícky študentov v Európe.

Podľa zdrojov, ktoré mal web k dispozícii, malo Predsedníctvo SR v Rade EÚ navrhnúť skresanie financovania študentského programu Erazmus+ na polovicu. Európska komisia mala navrhnúť rozpočet 200 miliónov eur na nasledujúce tri roky, ale ako tvrdí Politico, Slovensko navrhlo iba 100 miliónov eur.

Populárny program pritom od roku 1987, keď započal svoju existenciu, už využili viac ako tri milióny študentov a takéto zníženie budgetu by zmenšilo možnosti množstva ďalších.

Slovensko sa však voči tvrdeniam ohradilo. „Sú absolútne falošné a neopodstatnené. Naopak, Rada sa chystá zvyšiť finančné prostriedky, pretože tento program považuej za dôležitý a úspešný," píše sa vo vyjadrení na stránke predsedníctva.

V žiadnom prípade sa teda počas nášho predsedníctva nechystá znižovanie rozpočtu pre program Erazmus+. Ide o podporu s pomocou ďalších 100 miliónov eur, ktorú podľa tlačovej správy považujeme za signifikantnú vzhľadom na fakt, že Európa sa trápi s bezprecedentnými výzvami ako migrácia alebo bezpečnosť. Taktiež sa plánuje dodatočná investícia 1,2 miliardy eur pre Youth Employment Initiative na obdobie rokov 2017 až 2020.

Viac o téme: PredsedníctvoSlovenskoErazmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu