Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

EÚ rieši návrh, ktorý zmení život miliónom ľudí: Každý Európan dostane darček na osemnástku!

Mladí ľudia
Mladí ľudia (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRUSEL - Mladí Európania sa zrejme môžu v blízkej budúcnosti tešiť na zaujímavú novinku. Ako uvádza portál EurActiv, ak Európska komisia zrealizuje svoj najnovší nápad, po dosiahnutí plnoletosti na nich čaká mesiac plný cestovania zadarmo.

Ako je to možné? Každý mladý Európan by po dovŕšení 18 rokov mal ako darček dostať tzv. InterRail lístok v hodnote 478 eur. Vďaka nemu môže až na niektoré výnimky cestovať mesiac zadarmo takmer po celej Európe - v projekte je zapojených 30 štátov okrem Litvy, Lotyšska, Estónska, Malty a Cypru. V týchto lokalitách by mala byť zabezpečená bezplatná náhradná doprava.

Ako uviedla Violeta Bulcová, eurokomisárka pre dopravu, ide podľa nej o „excelentný nápad“. Komisia sa naňho chce ešte bližšie pozrieť a následne preskúmať, koľko by mohol stáť a najsť možných sponzorov. Predpokladá sa, že musí nájsť 1,22 až 2,88 miliardy eur, aby mohla túto myšlienku zrealizovať. Profitovalo by z nej každoročne okolo šesť miliónov mladých Európanov.

Európska komisia chce aj s pomocou návrhu, za ktorým stoja poslanci europarlamentu, potlačiť vlnu euroskepticizmu, ktorá v poslednom čase zachvátila starý kontinent. Nie všetci však s projektom súhlasia. Ako tvrdí množstvo politikov a úradníkov, euroskepticizmus a populizmus je podľa nich problém skôr staršej populácie.

Aj niektorí politici, ktorí program považujú za výborný nápad, uznávajú, že Európa čelí veľkým výzvam a toto je iba akási trpasličia iniciatíva. „Ale musíte niekde začiať," tvrdí jeden z úradníkov. „Neznie to ako veľa, ale niekedy je potrebná iba iskra, aby založila oheň, ktorý bude horieť navždy," vysvetľuje nemecký konzervatívec Manfred Weber.

Zalovi sa nápad páči

„Tento návrh vidím veľmi pozitívne, mladým pripomenie práve hodnoty jednoty Európy, to, že sa môžu voľne pohybovať, slobodne si vybrať bydlisko, štúdium, výlety a nákupy po celej Európe bez hraníc,“ povedal nám europoslanec Boris Zala.

Zároveň si spomenul na vtipnú príhodu z mladosti. Keď bol veľkým fanúšikom LP platní, bol veľkým problémom to zohnať, lebo aj z Juhoslávie sa dali priviezť maximálne 2 LP platne a to bola ešte naša spriatelená krajina. A na to, aby tam človek mohol vycestovať, potreboval vízový prísľub, čiže doklad z banky a musel prejsť pasovou cenzúrou.

Marketingový plán, tvrdí Flašíková-Beňová

Opačný názor má Monika Flašíková-Beňová. „Podľa mňa je to zlé rozhodnutie, pretože ak chcú dať mladým ľuďom k osemnástke nejaký darček v celej Európskej únii, tak by mali vytvoriť pracovné miesta a mali by im zabezpečiť dostatočné vzdelanie na to, aby boli konkurencie schopní na trhu práce," vyjadrila sa europoslankyňa pre Topky.

Beňová si myslí, že euroskepticizmus takto nezmizne. „Ak chcú v európskych inštitúciách riešiť skepticizmus, tak nie takýmito lacnými marketingovými ťahmi, ale vytvorením pracovných miest," upozorňuje. Férové by podľa nej bolo, ak by mladí ľudia v členských štátoch mali rovnaké štartovacie podmienky.

O tom, kto bol tvorcom pôvodného návrhu, momentálne medzi európskymi politikmi panujú debaty. Hlásia sa napríklad maďarský poslanec István Ujhelyi (identický návrh údajne podal minulý rok v auguste) či holandskí kresťanskí demokrati. Tí podobný projekt uverejnili už v roku 2009.

Viac o téme: VlakyEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu