Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kiska píše do Ameriky: Ste pre nás inšpiráciou, odkazuje Trumpovi

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska poslal telegram novozvolenému prezidentovi Spojených štátov amerických Donaldovi Trumpovi. Zablahoželal mu v mene občanov SR ako aj svojom mene k zvoleniu za 45. prezidenta USA.

„Spojené štáty americké sú strategickým spojencom a priateľom Slovenska a Európskej únie. Zdieľanie spoločných hodnôt slobody a demokracie je pevným základom našich vzájomných vzťahov," napísal Kiska v telegrame. Informoval o tom Martin Lipták z tlačového odboru Kancelárie prezidenta.

"Slovensko považuje zachovanie silnej transatlantickej väzby za jeden z najdôležitejších pilierov svojej bezpečnosti a prosperity. Je to mimoriadne dôležité v záujme riešenia výziev tak v Európe, ako aj vo svete. Vzájomná dôvera a spojenecká jednota sú tou najlepšou odpoveďou na ich riešenie. Osobitne mám na mysli bezpečnosť v euroatlantickom priestore a stabilitu za jeho hranicami. Slovenská republika si je vedomá svojich záväzkov v tomto smere a bude pokračovať v ich plnení," uviedol Kiska v telegrame.

Hlavu štátu teší, že vzájomné vzťahy sú na vynikajúcej úrovni aj v praktickej rovine. "Cením si osobitne intenzívny rozvoj obrannej a ekonomickej spolupráce. V mnohých oblastiach sú pre nás Spojené štáty americké inšpiráciou a dobrým príkladom – v podpore podnikania, v rozvoji vedy, výskumu, nových technológií a inovácií. Silné medziľudské kontakty, ktoré sa podarilo vybudovať, sú základom porozumenia medzi našimi krajinami a občanmi," dodal Kiska s tým, že Trumpovi zaželal veľa zdravia a úspechov vo funkcii. 

Republikán Donald Trump sa stal víťazom prezidentských volieb po tom, ako podľa priebežne zverejňovaných výsledkov z jednotlivých štátov presiahol potrebnú hranicu 270 voliteľov a porazil svoju demokratickú protikandidátku Hillary Clintonovú. Volitelia jeho víťazstvo potvrdia 19. decembra, potom sa Trump stane 45. prezidentom USA. Republikáni tiež ovládli obe komory Kongresu, republikán Trump nahradí po dvoch funkčných obdobiach demokrata Baracka Obamu.

Viac o téme: Donald TrumpAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu