Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Plat poslancov na pretrase: Paušálne náhrady zákonodarcov by po novom mali podliehať zdaneniu

Miroslav Beblavý
Miroslav Beblavý (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Plat poslancov Národnej rady (NR) SR by sa v budúcom roku výrazne meniť nemal. Paušálne náhrady zákonodarcov by sa totiž mali znížiť a po novom aj podliehať zdaneniu. V novele zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov to navrhuje poslanec NR SR Miroslav Beblavý (nezaradený).

Vďaka tejto zmene by si poslanci podľa neho nemuseli každý rok plat zmrazovať a súčasne im nebude výrazne stúpať. Podľa informácií nie je vylúčené, že by koaliční poslanci mohli návrh podporiť. Poslanci s trvalým pobytov v Bratislavskom kraji by mali paušálne náhrady vo výške 1,5-násobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR za predchádzajúci kalendárny rok namiesto súčasného 1,8-násobku. Podľa odhadov by to znamenalo, že po navrhovaných úpravách by poslanec z Bratislavského kraja zarábal mesačne v hrubom 4087 eur a v čistom 2762 eur. Dnes je to v hrubom 3346 eur, v čistom 2720 eur. Ak by úprava pravidiel neprešla a platy by sa nezmrazili, takýto poslanec by zarábal v hrubom 4359 eur a v čistom 3436 eur.

Poslanci s trvalým pobytom mimo Bratislavského kraja by po novom mali mať paušálne náhrady vo výške 1,8-násobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR za predchádzajúci kalendárny rok namiesto súčasných 2,1-násobku. Podľa odhadov by to znamenalo, že po navrhovaných úpravách by poslanec mimo Bratislavského kraja zarábal mesačne v hrubom 4359 eur a v čistom 2953 eur. Dnes je to v hrubom 3576 eur, v čistom 2950 eur. Bez zmrazenia platov či úpravy pravidiel by takýto poslanec zarábal v hrubom 4631 eur a v čistom 3708 eur.

Ak by teda zmeny prešli, poslanci by aj v novom roku zarábali približne rovnako ako dnes. Každoročne by ich pritom nemuseli zmrazovať ako doteraz. "Cieľom návrhu zákona je systémové riešenie úpravy platových pomerov niektorých ústavných činiteľov tak, aby nebola nutná každoročná novelizácia zákona so všetkými jej sprievodnými javmi," vysvetlil Beblavý. Podľa neho by parlament mal hovoriť o zákonoch riešiacich skutočné problémy ľudí. K tomu podľa neho však "rozhodne nepatrí" každoročná novelizácia a otváranie otázky platových pomerov niektorých ústavných činiteľov.

Či bude jeho návrh úspešný, závisí od koalície. Podľa informácií nie je vylúčené, že koaliční poslanci návrh podporia. "Vládna koalícia sa touto témou bude zaoberať na najbližšej parlamentnej schôdzi, avšak nechce z tejto témy vytĺkať politický kapitál tak, ako to robí poslanec Matovič," vyhlásil Most-Híd, podľa ktorého je dohoda, že otázku platov nebude riešiť vláda, ale priamo poslanci koalície.

Dohodnutý postup potvrdila aj SNS. "SNS má dohodnutý postup s koaličnými partnermi. K navýšeniu platov nedôjde, pán Matovič len zúfalo hľadá konflikt aj na tejto téme, ktorá témou nie je," uviedol  tlačový odbor národniarov.

Zvyšovanie platov odmieta aj Smer-SD. Podľa premiéra a predsedu Smeru-SD Roberta Fica k nemu nedôjde ani v roku 2017. "Poslanecký klub Smer-SD podporí zmrazenie platov ústavných činiteľov, poslancov, členov vlády aj v roku 2017. Je nám ľúto, že verejnosť sa musí zaoberať tajomnými hlasmi, ktoré sa pravidelne ozývajú Igorovi Matovičovi," doplnil šéf poslaneckého klubu Smeru-SD Martin Glváč. Matovičovo obvinenie koaličných a opozičných poslancov zo sprisahania za zvýšenie platov o 26 percent označil za nezmysel.

Viac o téme: PlatMiroslav Beblavý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu