Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ficovi ide o priateľské vzťahy s Britániou: Verí, že Barnierovi sa podarí vyrokovať dohodu

Michel Barnier a Robert Fico
Michel Barnier a Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico verí, že hlavnému vyjednávačovi Európskej komisie v otázke vystúpenia Veľkej Británie z EÚ Michelovi Barnierovi sa podarí s podporou 27 členských krajín vyrokovať dohodu, ktorá bude viesť k vyváženým vzťahom s Veľkou Britániou.

„Záleží nám na vyvážených, efektívnych a dobrých, priateľských vzťahoch s Britániou,“ uviedol dnes v Bratislave po rokovaní s Barnierom, ktorý od svojho nástupu do funkcie 1. októbra už navštívil polovicu členských krajín únie a rokoval na tému brexitu aj so zástupcami europarlamentu.

Slovenský premiér dodal, že na dnešnom rokovaní ho hlavný vyjednávač informoval o časovom harmonograme a pracovných metódach, ktoré chce uplatniť po tom, ako Veľká Británia oficiálne oznámi svoj odchod z únie. Michel Barnier po stretnutí vyhlásil, že nemôže zatiaľ hovoriť o konkrétnych meritórnych otázkach rokovaní.

Zároveň ale vyhlásil, že "naša pozícia nebude ani agresívna a ani naivná.". Pre nás je mimoriadne dôležité zachovať jednotu na úrovni 27 členských štátov a zachovanie štyroch základných slobôd (sloboda pohybu tovaru, služieb, pracovných síl a kapitálu), dodal.

Slovenský premiér po stretnutí vo vyhlásení pre médiá zdôraznil, že Slovensko bude pozorne sledovať proces negociácií. Bude to neuveriteľne ťažký proces a bude platiť, že diabol je skrytý v detailoch. Zdôraznil, že vyjednávač má plnú podporu vlády SR. Dodal, že si plne uvedomujeme, že jedine eurokomisia môže na dennej báze viesť všetky vyjednávania s Veľkou Britániou. Uviedol ale, že by Slovensko privítalo, ak by do tohto procesu boli okrem komisie zapojení aj europarlament a rada zložená z premiérov a prezidentov.

Barniera na stretnutí informoval o špecifikom probléme Slovenska, a to o pomerne veľkom počte Slovákov v Británii a o tom, že to nie je len otázka Slovenska. Zároveň zopakoval, že Slovensko rešpektuje nevyhnutnú jednotu 27 krajín únie. Nie je možné podľa Fica, aby boli individuálne rokovania a dôležité je, aby neboli žiadne vyjednávania, pokiaľ Británia oficiálne neoznámi začiatok procesu vystúpenia. Fico tiež zopakoval, že odmietame politiku vyberania „hrozienok z koláča“. Za absolútne sväté označil štyri základné slobody, o ktorých sa nedá prakticky viesť nejaká negociácia. 

Hlavný vyjednávač Európskej komisie v otázke vystúpenia Veľkej Británie z EÚ Michel Barnier avizoval, že do konca roka navštívi 27 metropol krajín únie, aby si urobil obraz o tom, ako si členské krajiny predstavujú rokovania o brexite a čo od tohto procesu očakávajú. Upozornil, že o svojich zisteniach bude informovať až po skončení všetkých konzultácií. Barnier je bývalý podpredseda komisie a niekdajší eurokomisár pre vnútorný trh a služby. 

V júnovom referende Briti rozhodli o odchode krajiny z Európskej únie. Oficiálne premiérka Theresa Mayová ešte nepožiadala o aktivovanie článku 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý špecifikuje pravidlá pre vyjednávací proces o odchode členskej krajiny z EÚ. Britská premiérka sľubuje, že tak urobí do marca budúceho roka a to aj napriek tomu, že Najvyšší súd vo Veľkej Británii 3. novembra rozhodol, že tak nemôže oficiálne urobiť bez súhlasu britského parlamentu. Vláda sa voči tomuto rozhodnutiu súdu odvolala a výsledok odvolacieho konania by mohol byť známy začiatkom roka. 

Viac o téme: Robert FicoMichel BarnierBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu